Kuh-e Nader

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Kuh-e Nader. Za druga značenja, v. Kuh-e Nader (razvrstavanje).
Kuh-e Nader
(fa) کوه نادر
Koordinate 28°9′57″N60°38′15″E
Visina 2390 m
Planinski masiv Istočnoiransko gorje
Lokacija
Država  Iran, Sistan i Balučistan
Najbliža mjesta Haš, Nukabad
Geologija
Tip stratovulkan
Starost pliocen, pleistocen
Zadnja erupcija <10.000 godina
(holocen)
Karta
Kuh-e Nader na mapi Irana
Kuh-e Nader
Kuh-e Nader
Lokacija Kuh-e Nadera u Iranu

Kuh-e Nader (perz. کوه نادر; dosl. Naderova planina) je vulkanska planina na jugoistoku Irana, u pokrajini Sistan i Balučistan. Približni promjer planinskog masiva je 5,5 km što ga čini relativno malim u odnosu na ostale iranske vulkane. Nadmorska visina glavnog vrha je 2390 m, a sadrži još dva vrha iznad 2200 m. Na sjevernim, istočnim i južnim padinama nalaze se sporedni krateri s izljevima lave čija ukupna površina iznosi 10-15 km². Padine vulkana omeđene su depresijama dvaju presušenih slanih jezeraHamun-e Tagurom na sjeveru i Dašt-e Gejb-Hamunom na jugoistoku. Njihova nadmorska visina kreće se između 1385 i 1423 m što vulkanu daje relativnu visinu od približno 1000 m. Najbliža veća naselja uz Kuh-e Nader su gradići Haš i Nukabad koji se nalaze oko 50 km prema istoku odnosno sjeveroistoku.

Kuh-e Nader je geomorfološki dijelom Istočnoiranskog gorja, a geološki predstavlja jugoistočni krak pojasa vulkanskih stijena koji se proteže do Sahanda u Azarbajdžanu na sjeverozapadu Irana. Navedeni subdukcijski pojas rezultat je sudara euroazijske i arapske litosferne ploče koji se odigrava od oligocena, a sam masiv Kuh-e Nadera oblikovan je kroz pliocen i pleistocen. Na križištu srednjeg i istočnog gorja nalazi se vulkanska regija koja uz Kuh-e Nader obuhvaća i Bazman, Kale-je Hasan-Ali, te Taftan. Vulkanska erupcija na ovoj planini nije zabilježena tisućama godina, a pretpostavlja se da je posljednja nastupila tijekom holocena. Prevladavajuća vrst stijene na Kuh-e Naderu je bazalt.

Veze[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • (en) Siebert, Lee; Simkin, Tom; Kimberly, Paul (2010.). Volcanoes of the World, 3. izdanje, Berkeley: University of California Press, str. 64, ISBN 9780520268777, OCLC 647772311.