Kristen Stewart

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kristen Stewart
glumica
Stewart, 2012
Biografske informacije
RođenjeKristen Jaymes Stewart
9. 4. 1990. (1990-04-09) (dob: 33)
Los Angeles, USA
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1999–
Znamenite uloge

Kristen Jaymes Stewart (Los Angeles, 9. travnja 1990.) američka je filmska glumica. Poznata je po ulogama u Soba panike, Zathuri, In The Land of Women, Glasnici zla i Sumraku.

Životopis[uredi | uredi kod]

Kristen Stewart je rođena u Los Angelesu, gdje trenutačno živi sa svojom obitelji. Potječe iz obitelji koja je oduvijek u glumačkom poslu, stoga nije čudno što je i sama veoma brzo stala pred televizijske i filmske kamere. Njezin otac John Stewart je redatelj i televizijski producent, koji radi za Fox, a majka, Jules Mann-Stewart, scenaristica je porijeklom iz Australije. Kristen ima trojicu braće, gitarista Camerona Stewarta, biološkog brata, te Dane-a i Taylora, posvojenu braću.

Karijeru je započela kad joj je bilo samo osam godina. Jedan ju je glumački agent zapazio kako glumi u školskoj predstavi, na osnovu čega je dobila malu ulogu u Disneyevu projektu "Trinaesta godina". Veći je dio djetinjstva provela pojavljujući se u filmovima kao kćer glavnog junaka, a filmski su joj roditelji bili neke od najvećih glumačkih zvijezda, poput Jodie Foster, Dennisa Quaida ili Sharon Stone. Završivši sedmi razred osnovne škole, školovanje je nastavila u dopisnoj školi, jer joj je glumačka karijera oduzimala sve više vremena.

Kristenina prva važnija uloga bila je u filmu Soba panike uz slavnu Jodie Foster. Za tu je ulogu dobila odlične kritike pa su ubrzo zaredali i novi poslovi u filmovima poput Đavolje ždrijelo, Misija bez dozvole, Iza vanjštine i drugima. Posebne je pohvale zavrijedila za film Speak, u kojem je - tada je imala 13 godina - fantastično interpretirala silovanu djevojčicu koja nakon tragedije prestaje govoriti.

Iako se poslije pojavila u desetak hollywoodskih ostvarenja, tek je potkraj 2007. godine dobila priliku da iskusi što znači biti zvijezda. Tada je, naime, od redateljice Catherine Hardwicke primila poziv da odigra ulogu Belle Swan u filmu Sumrak, prema istoimenom književnom predlošku Stephenie Meyer. Iako su se producenti nadali uspjehu, euforija koja je zavladala pošto je film stigao u kina nadmašila je sva očekivanja.

Kristen je donedavno bila bliska prijateljica s glumicom Nikki Reed.[1]

U slobodno vrijeme voli se zabavljati surfajući na valovima, u čemu je i prilično vješta, a opuštanje joj ide uz sviranje gitare. Velika je obožavateljica rock-glazbe i u njezinu se CD-playeru može naći ponešto žestoka zvuka-obožava grupe Green Day, Nirvana, Beck, U2 i Radiohead, a vječna su joj inspiracija i legendarni Beatlesi.Šablon:Ni

Privatni život[uredi | uredi kod]

O njenom privatnom životu se ne zna mnogo, ali zna se da je od 13 godine školovana kod kuće. Ona važi za jednu od aljkavijih zvezda današnjice proslavila se po ulozi Belle u sumrak sagi

Filmografija[uredi | uredi kod]

Godina Film Uloga Bilješka
2001. The Safety of Object Sam Jennings U ograničenom izdanju
2002. Soba panike Sarah Altman
2003. Đavolje ždrijelo Kristen Tilson
2004. Speak Melinda Sordino Nezavisni film
Misija bez dozvole Maddy
Iza vanjštine Lila U odraničenom izdanju
2005. Nemilosrdni ljudi Maya Osbourne U ograničenom izdanju
Zathura Lisa
2007. Glasnici zla Jess Solomon
U zemlji žena Lucy Hardwicke
The Cake Eaters Georgia Nezavisni film
U divljini' Tracy Tatro
Cutlass Young Robin Kratki film
2008. Jumper Sophie
The Yellow Handkerchief Martine
Pikantne hollywoodske priče Zoe
Sumrak Bella Swan Glavna uloga
2009. Adventureland Em
Welcome to the Rileys Mallory
Mladi mjesec Bella Swan
K-11 Butterfly
2010. The Runaways Joan Jett
Pomrčina Bella Swan

|- ||2012.||Snow White and the huntsman||Snow White||Glavna uloga |-

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]