Kralj Mu od Zhoua

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kralj Mu iz dinastije Džou)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kralj Mu od Zhoua (ch 周穆王 Zhōu Mù Wáng) ili Kralj Mu od Choua ili Mu Wang bio je peti po redu vladar kineske dinastije Zhou.


Biografija[uredi | uredi kod]

Kralj Mu Wang je na vlast došao nakon što mu je otac Kralj Zhao poginuo za vrijeme pohoda na Jug. Kralj Mu je bio možda najznačajniji car kineske dinastije Zhou, a vladao je skoro šezdesetšest godina, od cca. 976. pne. do cca. 922. pne. Tvrdilo se da je umro u dobi od 105 godina. Volio je putovati, a u nekoliko navrata za vrijeme svoje vladavine je posjetio Kunlun planine. Kralj Mu se smatrao više ambicioznim nego mudrim.

Za vrijeme njegove vladavine dinastija Zhou je dostigla vrhunac svoje moći, te je kralj Mu nastojao suzbiti napadače u zapadnom dijelu Kine, kao i proširiti vlast Zhoua na istok. Zbog toga je pokrenuo veliku vojsku na plemena Jung, rodom iz Indije, koja su naselila zapadni dio Kine. Stupio je u kontakt s mnogim plemenima te ih natjerao da prihvate vlast Zhoua ili ih je pokorio vojskom. Međutim, njegov pohod nije bio veliki uspjeh, jer kao plijen doveo samo četiri bijela vuka i četiri bijela jelena. Tako je kralj Mu posijao sjeme mržnje zbog koje će ta plemena napasti Kinu godine 771. pne.

Jedan od kineskih mitova govori kako je kralj Mu Wang sanjao da je besmrtni bog. Zbog toga je bio odlučan da posjeti nebeski raj i okusi breskve besmrtnosti. Hrabri dvokoličar Tsao Fu, je svojim dvokolicama poveo cara do njegovog odredišta.

Osobne informacije[uredi | uredi kod]

Porodično ime Ji (姬 jī) in kineski
Rodno ime Man (滿 măn) in kineski
Ime ere none
Otac Kralj Zhao od Zhoua
Majka nepoznata
Supruga nepoznata
Djeca Kralj Gong od Zhoua i Kralj Xiao od Zhoua
Približna dužina vladavine 977 - 922. pne.
Grob nepoznat
Hramsko ime nepoznato
Kurtoazno ime nepoznato
Posthumno ime Mo 穆 (pinyin mò wáng), doslovno znači: "velečasni"


Kralj Mu od Zhoua
Prethodi:
Zhao
Kralj Kine
977. pne. – 922. pne.
Slijedi:
Gong

Bilješke[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Needham, Joseph (1986). Science and Civilization in China: Volume 2. Taipei: Caves Books Ltd.

Eksterni linkovi =[uredi | uredi kod]