Kraft Television Theatre

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraft Television Theatre
Drugi nazivKraft Mystery Theatre
Žanrtelevizijska antologija
NaracijaEd Herlihy (1947-55)
Charles Stark (1955)
Kompozitor muzičke temeNorman Cloutier
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona11
Broj epizoda650
Produkcija
Postavke kamereviše kamera
Trajanje48–52 min.
Producentska kompanija/eJ. Walter Thompson Agency
Talent Associates
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Audio formatmono
Originalno prikazivanje7. 5. 1947 (1947-05-07) – 1. 10. 1958 (1958-10-01)
Statuszavršena

Kraft Television Theatre (sh. Kraftov televizijski teatar) je američka dramska televizijska antologija koja se od 1947. do 1958. godine emitirala na programu mreže NBC, pri čemu je uživala status jednog od najprestižnijih dijelova njenog redovnog programa.

Ime je dobila po poduzeću Kraft Foods, koje je bilo glavni sponzor emisije. Sastojala se od jednosatnih televizijskih drama u trajanju od oko sat vremena, a koje su se emitirale uživo. Sadržaj im je obično predstavljao adaptacije poznatih književnih djela ili kazališnih komada, mada su se ponekad emitirale i drame temeljene na tekstovima posebno napisanim za televiziju.

Tokom jedanaest godina trajanja, Kraft Television Theatre je lansirao karijere mnogih poznatih glumaca (pri čemu se posebno ističe Hope Lange), a svoje prve značajne uloge su imali James Dean, Janet De Gore, Colleen Dewhurst, Anne Francis, Lee Grant, Helen Hayes, Jack Lemmon, Grace Kelly, Jack Klugman, Cloris Leachman, Patrick McVey, Michael Higgins, John Newland, Paul Newman, Leslie Nielsen, Anthony Perkins, Judson Pratt, Lee Remick, George C. Scott, Rod Steiger, Joan Tompkins i Joanne Woodward. Među režiserima su istaknuta imena bili George Roy Hill, Fielder Cook i Sidney Lumet. Od scenarista su najpoznatiji bili JP Miller i Rod Serling.

Serlingova epizoda/drama Patterns, emitirana 12. januara 1955. godine mu je kasnije donijela nagradu Emmy, i smatra se najboljom ili najpoznatijom od svih u antologiji. Njen uspjeh je bio takav da je tri tjedna kasnije ponovno izvedena uživo, a što je predstavljlo presedan. Nedugo potom je njen tekst adaptiran u istoimeni igrani film.

Nedugo nakon završetka emitiranja, nakratko je obnovljena kao Kraft Mystery Theatre, iako su epizode bile isključivo kriminalističkog žanra.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]