Kršćanstvo u Africi

Izvor: Wikipedia

Kršćanstvo u Africi ima izuzetno dugu i bogatu historiju, a ta religija, prema nekim izvorima, danas predstavlja najveću od svih religija u subsaharskoj Africi. Historija kršćanstva počinje sredinom 1. vijeka u Egiptu kada su se tamo formirale prve kršćanske zajednice, a potom se kršćanstvo u 2. vijeku proširilo u područje oko tadašnje Kartagine. Upravo će ta područja imati izuzetan značaj za razvoj ranog kršćanstva, s obzirom da neki od najvažnijih kršćanskih pisaca - Tertulijan, Klement iz Aleksandrije, Origen, Ciprijan, Atanazije i sv. Augustin potiču iz tih krajeva.

Kasniji prodor islama u Sjevernu Afriku je značajno umanjio važnost i broj kršćanskih zajednica u Africi, a od kojih su preostale jedino Koptska pravoslavna crkva u Egiptu i Etiopska pravoslavna tevahedo Crkva na Rogu Afrike. Potonja je postala specifična po vlastitim običajima, jedinstvenim biblijskim kanonom i arhitekturom. Kao takva predstavlja jedinu subsaharsku kršćansku crkvu koja se razvila bez upliva evropskih misionara, a vlastitu historiju može dokumentirati ranije od većine evropskih crkava.

Od 19. vijeka, kada je došlo do prodora evropskih kolonijalnih sila na područja subsaharske Afrike traje postepeno širenje kršćanstva preko evropskih misionara. Zahvaljujući njima je kršćanstvo postalo većinskom religijom u mnogim područjima Južne, Centralne i istočne Afrike, a čije je stanovništvo počelo napuštati animizam i druge tradicionalne afričke religije, mada se u nekim slučajevima može zapaziti sinkretičko miješanje s tradicionalnim religijama, koje afričko kršćanstvo čini specifičnim. U posljednje vrijeme se u nekim oblastima Afrike, pogotovo zapadnoj Africi, bilježi i suparništvo sa islamom.

U kolinijalnom dobu krscanstvo se pocelo se siriti medju domorocima.Nesto vidljiviji rezultati misionarskog rada primjecuju se karajem devetnaestog i pocetkom dvadesetog vijeka.Godine 1875 bilo je manje od 500 000 krscana juzno od Sahare.Vecina su bili oslobodjeni robovi,do 1925 njihov broj je narastao na 5 miliona ili 3% populacije tog regiona.Do 1980 godine bilo je oko 100 miliona krscana u podsaharskoj Africi,sa stopom godisnjeg rasta vecom od 5% ili dvostruko vecom od stope rasta stanovnistva.Godine 2009 u Africi juzno od Sahare bilo je oko 450 000 000 krscana ili preko 55% ukupne populacije od toga rimokatolika 164 miliona,protestanata oko 134 miliona,nezavisnih 96 miliona ,Anglikanaca 49 miliona i etiopskih kopta oko 37 miliona. Krscanstvo i islam Spoljasni posmatraci ponekad prikazuju konkurentsku borbu koja se u Africi vodi izmedju krscanstva i islama.Tacno je da u zemljama poput Nigerije,Obale Slonovace,Tanzanije,Cada i Etiopije,gdje brojno krscansko i muslimansko stanovnistvo zivi u susjednim oblastima ili jedno pored drugog u istoj oblasti,postoji konkurencija u sferi obrazovanja,rada,usluga.Ali je ta konkurancija vise svetovna i politicka nego religijska.I ako procenat muslimana u crnoj Africi iznosi 25% koji preovladavaju medju narodima Senegala,Malija,Gvineje ,Gambije,Burkine,Faso,sjeverne Nigerije,Cada,Nigera,Sudana,Somalije i Dzibutija.A u cijeloj Africi muslimana je oko 42% brojcano se islam siri samo srazmerno stopi prirastaja stanovnistva(oko 3%) U mnogim dijelovima istocne i zapadne Afrike krscansko-muslimanski dijalog se odvija unutar prosirenih porodica.Ova svakodnevna interakcijadopunjava se intenzivnijim izucavanjem ovih dviju religija i u srednjim skolama i na fakultetima,sto otklanjaneke od sukobakoji bi se mogli javiti usled nedovoljne obavjestenosti ili iskrivljenog vidjenja bilo koje od ovih religija.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]