Kotis I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kotis I (? - 359. pne.) je bio odriski kralj u Trakiji. Rođen je za vrijeme vladavine kralja Seuta I u 5. vijeku pne. Na prijestolje je došao 384. pne. ubivši prethodnog kralja Hebrizelma.

Kotis je, odmah nakon stupanja na prijestolje, postao atenski saveznik, a te je veze učvrstio udajom kćeri za slavnog atenskog vojskovođu Ifikrata. Isto tako je nastojao ostvariti dobre odnose sa svojim susjedima Tribalima na zapadu, te je sklopio savez s njihovim kraljem Halesom i omogućio mu da godine 375. pne. napadnu i opljačkaju grčki grad Abdera. Taj se savez, međutim, brzo raspao jer Tribali nisu bili zadovoljni podjelom plijena. Da bi ih suzbio, Kotis je ojačao grčku koloniju Pistiros duboko u unutrašnjosti Trakije.

Kada se perzijski satrap Ariobarzan godine 365. pne. pobunio protiv kralja Artakserksa II, Atena je odlučila pomagati tu pobunu, ali je Kotis, pak, to vidio kao priliku da proširi teritoriju, i to uz pomoć svog zeta Ifikrata. Vrlo brzo je preuzeo nadzor nad Trački Herzon|Tračkim Herzonom. Atena ga je stoga odlučila eliminirati poslavši ekspediciju s ciljem da pomogne pobunu njegovog blagajnika Miltokit. Kotis je, međutim, uz Ifikratovu pomoć, uspio potkupiti Haridema, komandanta atenske ekspedicije. Haridem se godine 361. pne. vratio Atenu s mirovnim ugovorom prema kome je Kotis ostao biti atenskim saveznikom.

Godine 359. pne. je Kotis držao sav Trački Herzon te sklopio savez s novim makedonskim kraljem Filipom II. Iste ili sljedeće godine su na kraljevskoj gozbi ubili Piton i Heraklid, dva Platonova učenika iz Enosa. Obojica su nakon ubistva pobjegli u Atenu gdje su proglašeni počasnim građanima.

Rt Kotis Point na Otoku Livingston u arhipelagu Južni Shetlandi kraj Antarktike je prozvan po kralčju Kotisu I.

Kotis I
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 358. pne.
Prethodi:
Hebrizelm
Kralj Trakije
384–358. pnbe.
Slijedi:
Kersoblept,
Berisad i
Amadok II