Kostorog

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kostorog
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Tetraodontiformes
Porodica: Balistidae
Rod: Balistes
Vrsta: B. capriscus
Dvojni naziv
Balistes capriscus
Gmelin, 1789

Kostorog (lat. Balistes capriscus) je morska riba iz porodice balistidae.

Opis[uredi | uredi kod]

Tijelo mu je kratko i široko, spljošteno na bokovima. Pri repu na leđima i trbuhu se ističu poveće peraje. Usta su mu snažna. Boja kostoroga može biti žućkasta, smeđa, crnkasta ili sivo-ljubičasta. Koža mu je tvrda, možda i najtvrđa od svih manjih riba. Na koži se nalaze žlijezde koje proizvode sluz koja u kratkom vremenu obavije cijelo tijelo.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Kostorog obitava u toplijim morima. Rasprostranjen je diljem zapadnog Atlantika, od Nove Škotske do Argentine. Može ga se naći i u Sredozemnom moru i oko Angole uz obale zapadne Afrike.

U Jadranu je rijetka riba ali ipak je mnogo češći od ostalih vrsta koje se smatraju rijetkima. Najčešće ga se pronalazi u južnom Jadranu gdje se gotovo udomaćio. Ova vrsta kostoroga je jedina koja živi kod nas i može narasti do 6 kg težine.

Način života i ishrana[uredi | uredi kod]

Kostorog gotovo u pravilu ne voli hladno more a najčešće živi na dubinama do 100 m. U Jadranu na toj dubini temperatura rijetko pada ispod 13 stupnjeva, pa mu je južni Jadran gornja granica obitavališta. Ljeti ga se može pronaći i uz obalu.

Hrani se školjkama, morskim ježevima i rakovima. Zahvaljujući izuzetno snažnim i tvrdim ustima lako drobi ježeve bodlje ili ljusku jastoga.

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kod]

Kostoroga se smatra otrovnom ribom, no neka istraživanja su pokazala da je, iako ga se povezuje sa nervnim ribljim otrovom ciguaterom, meso kostoroga jestivo [1].

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kostorog
Wikivrste imaju podatke o: Kostorog