Nacionalni park Kootenay

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kootenay (nacionalni park))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka
Svjetska baštinaUNESCO
 Kanada


NP Kootenay na mapi Kanade
NP Kootenay
NP Kootenay
Lokacija NP Kootenay u Kanadi
Registriran:1984. (8. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Nacionalni park Kootenay (engleski: Kootenay National Park) je nacionalni park na zapadnim obroncima kanadskog Stjenjaka na jugoistoku kanadske pokrajine Britanska Kolumbija. NP Kootenay ima površinu od od 1.406 km² i osnovan je 1920. godine. On svojom sjevernom stranom graniči s NP Yoho, a istočnom s NP Banffom, s kojima je zajedno upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1984. godine pod nazivom "Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka"[1]

Paint Pots u NP Kootenay ispod planine Deltaform

Odlike[uredi | uredi kod]

Park je osnovan 1920. godine kao sporazum pokrajine Britanske Kolumbije i kanadske federalne vlade da će zemljište oko novoizgrađenog autoputa biti pretvoreno u nacionalni park. Zbog toga je park jako uzak, tek 8 km u širinu s obje strane 94 km dugog autoputa. S druge strane, zbog istog razloga su znamenitosti parka uglavnom lako dostupne i blizu autoputa. Nazvan je po istoimenoj rijeci Kootenay, koja je jedna od najvećih rijeka u parku; druga je rijeka Vermillion i obje se ulijevaju u rijeku Columbia i pripadaju slivu Tihog oceana. Nadmorska visina parka je od 918 m na jugozapadnom ulazu u park, do 3.424 m visoke planine Deltaform.

Glavne znamenitosti parka su termalni izvori kod mjesta Radium Hot Springs koji imaju bazene s temperaturama od 35 °C do 47 °C, a nalaze se nešto južnije od ulaza u park kroz klanac Sinclair; u ovom području obitava gumena zmija (Charina bottae). Nedaleko od njih je Maslinasto jezero (Olive Lake) i rijeka Kootenay. Mramorni klanac (Marble Canyon) se nalazi na donjem toku potoka Tokumm, nešto prije njegova ušća u rijeku Vermillion čiji je najveći slap Numa nešto južnije. U parku se nalaze i brojni mineralni izvori bogati željezom, poznati kao Paint Pots ("Lonci boje"), a koje su lokalni indijanci koristili za bojenje svoje odjeće okerom sve do 20. st.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Canadian Rocky Mountain Parks na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 2. rujna 2012.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]