Komunistička omladinska internacionala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Simbol Komunističke omladinske internacionale

Komunistička omladinska internacionala (rus. Коммунистический интернационал молодёжи) je bila međunarodna organizacija revolucionarne komunističke omladine. Stvorena je novembra 1919. godine na inicijativu Vladimira Lenjina i delovala je u okviru Komunističke internacionale, sa kojom je bila zajedno raspuštena maja 1943. godine.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Potreba za stvaranjem omladinske komunističke internacionale pojavila se odmah po formiranju Komunističke internacionale, marta 1919. godine. Osnivački kongres je održan od 20. do 26. novembra 1919. godine u Berlinu, a među osnivačima organizacije su bili podmlaci komunističkih partija iz Rusije, Nemačke, Italije, Švedske, Norveške, Danske, Švajcarske, Austrije, Poljske, Mađarske, Rumunije i Španije. Omladinske delegacije iz 13 zemalja i njihovih 219.000 članova predstavljalo je na Osnivačkom kongresu 19. delegata.

Na Osnivačkom kongresu je bila usvojena idejno-politička platforma Komunističke internacionale. Rukovodeći organ Komunističke omladinske internacionale između dva Kongresa je bio Izvršni komitet Komunističke omladinske internacionale, koji je birap Predsedništvo i Sekretarijat. Prvi generalni sektretar i jedan od Osnivača KOI bio je Vojislav Vujović. Posle Vujovića, na mestu generalnog sekretara bio je i poznati švedski komunista Vili Munzenberg.

Prema odluci Šestog kongresa Komunističke omladinske internacionale, septembra 1936. godine je u Ženevi održan Međunarodni kongres omladine na kome je prisustvovalo 450 delegata iz 36 zemalja (jugoslovensku delegaciju je na ovom kongresu predvodio Ivo Lola Ribar). U leto 1938. godine održan je i Drugi međunarodni kongres omladine protiv rata i fašizma.

Komunistička omladinska internacionala imala je svoje sekcije - saveze komunističke omladine u 56 zemalja.

Ukupno je održano šest kongresa KOI:

  • Prvi osnivački kongres - od 20. do 26. novembra 1919. godine u Berlinu
  • Drugi kongres - od 9. do 23. jula 1921. godine u Moskvi
  • Treći kongres - od 4. do 12. decembra 1922. godine u Moskvi
  • Četvrti kongres - od 13. do 25. jula 1924. godine u Moskvi
  • Peti kongres - od 20. avgusta do 18. septembra 1928. godine u Moskvi
  • Šesti kongres - od 25. septembra do 11. oktobra 1935. godine u Moskvi

SKOJ u KOI[uredi | uredi kod]

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) je kao omladinska organizacija Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) bio sekcija Komunističke omladinske internacionale. Delegacija SKOJ-a je prisustvovala Osnivačkom kongresu KOI, novembra 1919. godine u Berlinu, ali njena delegacija nije imala pravo glasa, jer je SKOJ sve do svog Prvog kongresa, juna 19120. godine, bio nepriznat od KOI.

I pored toga, što je SKOJ u početku bio nepriznat od strane Komunističke omladinske internacionale, njegov predstavnik - Vojislav Vujović je bio izabran za prvog generalnog sekretara KOI. Pored Vujovića, sekretari KOI su bili i jugoslovenski komunisti - Milan Gorkić, Stjepan Cvijić i Veljko Vlahović, koji je bio poslednji generalni sekretar. Osim njih, u najvišim organima KOI nalazili su se i Asim Behmen i Boris Kidrič.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Pregled Istorije Saveza komunista Jugoslavije. „Institut za izučavanje radničkog pokreta“, Beograd 1963. godina.
  • Istorija Saveza komunista Jugoslavije. Izdavački centar „Komunist“ Beograd, „Narodna knjiga“ Beograd i „Rad“ Beograd, 1985. godina.