Koçi Xoxe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Koči Dzodze)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Koči Dzodze
Lični podaci
Datum rođenja 1917.
Mesto rođenja Negovan, kod Florine (Osmansko carstvo)
Datum smrti 13. jun 1949.
Mesto smrti Tirana (Narodna Republika Albanija)

Koči Dzodze (alb. Koçi Xoxe; Negovan, kod Florine, 1917Tirana, 13. jun 1949) je bio albanski komunista i ministar tokom prvih godina Narodne Republike Albanije.

Streljan je 1949. godine, nakon Informbiroa, pod optužbom da je titoista.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1917. godine u selu Negovan kod Florine, Egejska Makedonija. Završio je grčku gimnaziju u Solunu. Godine 1930, njegova porodica se preselila u Albaniju. Tamo je pristupio Komunističkoj partiji Albanije i postao jedan od najistaknutijih komunista u Korči. Tada se ispoljio kao glavni suparnik Envera Hodže, a uz to su ga podupirali i jugoslovenski komunisti. Zbog komunističke delatnosti, bio je uhapšen i zatvoren do 1939. godine, kada je uspeo da pobegne.

Od 1941. godine, bio je jedan od glavnih vođa Narodnooslobodilačkog pokreta Albanije. Maja 1944. godine, bio je izabran za zamenika predsednika Visokog saveta Albanije i dobio čin general-pukovnika.

Posle završetka rata, došao je na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, organizovao tajne službe i rukovodio borbom protiv ostataka antikomunističkih grupa po Albaniji. Bio je i član Politbiroa KP Albanije i poslanik u Skupštini.

Po donošenju Rezolucije Informbiroa protiv Jugoslavije 1948. godine i prekidom diplomatskih odnosa Albanije s Jugoslavijom, počeo je da gubi uticaj. Posle povratka Envera Hodže iz posete Moskvi, bio je uhapšen 2. decembra 1948. godine. Na sudskom procesu, održanom u tajnosti, bio je, zajedno sa grupom saradnika, 13. juna 1949. osuđen na smrt zbog svojih „projugoslovenskih“ aktivnosti i istog dana streljan.[1] Do danas se ne zna gde je njegov grob.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Berend, Ivan T. Central and easter europe 1944-1993 U.K. page 65.66