Knute Rockne, All American

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Knute Rockne, All American
RežijaLloyd Bacon
William K. Howard (van špice)
ScenarioRobert Buckner
UlogePat O'Brien
Gale Page
Ronald Reagan
MuzikaHeinz Roemheld (van špice)
FotografijaTony Gaudio
MontažaRalph Dawson
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
4. 10. 1940 (1940-10-04) (South Bend, Indiana)
Trajanje98 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet645.618 $[1]

Knute Rockne, All American (sh. Knute Rockne, sveamerički [2]) je američki crno-bijeli biografski film snimljen 1940. godine u režiji Lloyda Bacona. Naslovni protagonist, koga tumači Pat O'Brien, je Knute Rockne, trener američkog fudbala koji je zbog uspješnog vođenja tima Univerziteta Notre Dame 1920-ih postao legenda sporta. Radnja prati njegov život od dolaska u SAD iz Norveške, pa do tragične smrti u zrakoplovnoj nesreći.

Knute Rockne, All American je danas, međutim, najpoznatiji po ulozi koju je tumačio budući predsjednik Ronald Reagan. U filmu on tumači lik Georgea "Gippera" Gippa, igrača i Rockneovog štićenika koji je tragično umro od bolesti, ali čije su riječi na samrti potakle njegov klub na pobjede. Zbog te je uloge i sam Reagan dobio nadimak "Gipper", a izraz "pobijedimo ovaj put za Gippera" postao neslužbeni slogan Republikanske stranke.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ed. Rudy Behlmer Inside Warner Bros (1935-1951), 1985 p 208
  2. Izraz se odnosi na elitne sportiste, odnosno najbolje igrače i trenere američkog fudbala iz različitih college football timova koji svake godine budu simbolički proglašeni članovima sveameričkog tima koledžskog fudbala.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]