Kastilja i Leon

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Kastilja i León)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kastilja i Leon
Castilla y León
Castiella y Llión (leonski)
Castela e León (galicijski)
Zastava Grb

Geografski položaj Kastilje i Leona u Španjolskoj
Glavni grad Valladolid (de facto)
Površina

- ukupno

1 po veličini

- 94,222 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6 po veličini

- 2,447,519 (2016.)
- 26/km²

Politički status Autonomna zajednica
Statut usvojen 2. mart 1983.
ISO 3166-2 CL
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
31
39
Predsjednik Juan Vicente Herrera (PP)
Službene stranice

Kastilja i León (špa. Castilla y León) je španjolska autonomna zajednica, čiji teritorij obuhvaća sjeverni dio centralne visoravni Pirenejskog poluotoka, te se podudara uglavnom s dolinom rijeke Duero. Formiraju je provincije Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid i Zamora. Provincije Santander i Logroño, koji su nekad bile sastavni dio te regije prije stjecanja autonomije, opredjelile su se za vlastitu autonomiju i stvorile jednoprovincijalne autonomne zajednice Kantabriju i La Rioju.

Iako u autonomnom statutu nije određen glavni grad, to je učinjeno 1987. godine donošenjem zakona kojim se određuje Valladolid za sjedište glavnih institucija autonomne vlade.

Područje ove autonomne zajednice obuhvaća historijsko Kraljevstvo León i Staru Kastilju (španj. Castilla la Vieja).

Geografija[uredi | uredi kod]

Kastilja i León graniči s Asturijom i Kantabrijom na sjeveru, La Riojom i Baskijom i Aragonijom na istoku, autonomnom zajednicom Madrid i Kastiljom-La Manchom na jugoistoku, Ekstremadurom na jugu, te Portugalom i Galcijom na zapadu.

Kastilja i León poklapa se sa španjolskim dijelom bazena rijeke Duero. Proteže se i na susjedne doline, kao što su El Bierzo (León) i na mnoge osamljene doline: Laciana (León), Valle de Mena (Burgos), Valle del Tiétar (Ávila), itd.

Regionalna administracija i vlada[uredi | uredi kod]

Kastilja i León je podjeljena na devet provincija: Ávila, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Salamanca, Valladolid i Zamora, s istoimenim glavnim gradovima.

Vlada Kastilje i Leóna naziva se Junta de Castilla y León. Čine je predsjednik, dva podpredsjednika i 10 vijećnika (španj. consejerías). Sjedište regionalne vlade je u Valladolidu.

Regionalni parlament zove se Cortes de Castilla y León i ima sjedište u dvorcu Fuensaldaña, blizu Valladolida. Trenutno se gradi nova zgrada.

Sjedište regonalnog vrhovnog suda je u Burgosu.

Konzultativno vijeće (španj. Consejo Consultivo) sastoji se od pet pravnih stručnjaka, koje imenuje regionalni parlament i Junta. Vijeće daje mišljenja, koje ne obvezuju Juntu. Ima sjedište u Zamori.