Karolina Vidović Krišto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karolina Vidović Krišto
Rođenje29. 12. 1975. (1975-12-29) (48 god.)
Vukovar, SR Hrvatska, SFRJ
NacionalnostHrvatica
Zanimanjenovinarka
Poznat/a pokontroverzama vezanim uz TV-emisiju Slika Hrvatske

Karolina Vidović Krišto (Vukovar, 29. prosinca 1975.) je hrvatska novinarka i televizijska voditeljica, najpoznatija kao autorica TV-emisije Slika Hrvatske, ali i po kontroverznoj emisiji posvećenoj Alfredu Kinseyu zbog koje je ta emisija krajem 2012. službeno skinuta s programa HRT.

Životopis[uredi | uredi kod]

Odrasla je i školovala se u Münchenu. Svoju novinarsku karijeru na HRT-u počela je 1996. Godine 1998. je postala najmlađa urednica vijesti u povijesti HRT-a ka, a potom postala i druga urednica središnjeg Dnevnika.

Autorica je dokumentarnog filma "Vaši vas ne žele" koji prvi put na HRT-u 2001. govori o pomirbi koja ne stvara uvjete za trajan mir i suživot u Hrvatskoj.

Godine 2002. je pokrenula televizijsku emisiju namijenjenu iseljenoj Hrvatskoj pod naslovom "Slika Hrvatske", a godine 2007. je postala jedna od urednica programa. Tada je pokrenula emisiju posvećenu Hrvatskim u BiH pod naslovom "Hrvatska kronika BiH", te "Moje rodno mjesto", a od 2012. je bila voditeljica emisije Slika Hrvatske.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

29. prosinca 2012. je, u vrijeme kada su u hrvatskoj javnosti nastale kontroverze vezane uz uvođenje tzv. zdravstvenog odgoja u hrvatske škole, emisiju Slika Hrvatske posvetila upravo toj temi pod naslovom Pedoflija kao temelj zdravstvenog odgoja i u okviru nje emitirala američki dokumentarni film koji iznosi tezu da se program temelji na istraživanjima američkog seksologa Alfreda Kinseya koji je navodno njime nastojao opravdati tobožnju vlastitu pedofiliju. Emisija je izazvala žestoke rasprave u hrvatskoj javnosti, gdje su Karolinu Vidović-Krišto u liberalnom i lijevom dijelu hrvatske javnosti kritikovali zbog zloupotrebe javne televizije za promoviranje konzervativnog svjetonazora i iznošenje neistina o Kinseyu, dok su istovremeno u konzervativnim i katoličkim krugovima Vidović-Krišto dali bezrezervnu podršku.[1][2]

Vidović Krišto je nedugo nakon sporne emisije suspendirana je sa svog radnog mjesta, a emisija je službeno ukinuta. Kao razlog su navodili "neprofesionalni standardi" prilikom izrade emisije.

Uz kritike na njezin rad[3][4] nakon ukinute emisije dobila je podršku[5] od američke aktivistice i osnivačice "anti-Kinsey pokreta", Judith A. Reisman, te britanskog novinara i autora kontroverznog dokumentarnog filma, Tima Tatea, koji je u Velikoj Britaniji također trebao dobiti otkaz zbog diskreditiranog napada na Alfreda Kinseya.[6]

Posljednji skandal novinarka HRT-a je izazvala 2018 kada je na javni servis u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" ugostila Igora Vukića, bivšeg novinara i samoproglašenog povjesničara/historičara, čija su revizionistička tumačenja konc-logora Jasenovac imaju izrazitu podršku među ljubiteljima ustaškog pokreta. Vukićevo gostovanje u javnom servisu na HRT trebalo je značiti definitivan ulaz revizionista Jasenovca, Ustaškog pokreta i NDH u hrvatski "mainstream" medijski prostor da nije bilo snažne reakcije liberalnih medija koji su doslovno natjerali HRT na reakciju. Suočeni s bijesom gledatelja, javni servis se ogradio "sam od sebe i od Vukića", osudivši načelno "sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili". Usput su istaknuli da se svi njegovi novinari i urednici moraju pridržavati zakona RH. Urednica ipak u tom trenutku nije sankcionisana.[7] Dvvije nedelje kasnije HRT je ipak odlučio sankcionisati novinarku tako što je maknuta na druge zadatke "u skladu s njezinim ugovorom o radu i potrebama poslodavca".[8]

Priznanja, odlikovanja i nagrade[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]