Karloman Bavarski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Karloman, kralj Bavarske i Italije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karloman Bavarski
Poreklo
Porodica

Karloman Bavarski (830880) je bio najstariji sin Ludviga I Nemačkog, kralja Nemačke. Bio je kralj Bavarske od 876, a kralj Italije od 877. godine. Posle smrti Karla Ćelavog postao je 877. prvi nemački vladar Italije. Posle infarkta 879. postaje nesposoban da vlada, a umire 880. godine.

Pobuna protiv oca[uredi | uredi kod]

Pobunio se 861, pa ponovo 863. protiv svog oca Ludviga I Nemačkog tražeći kraljevstvo. Ludvig I Nemački je bio prisiljen da mu dodeli kraljevstvo Bavarsku. Sledeće godine 865. Ludvig I Nemački je podelio ostatak svojih zemalja. Saksoniju sa Frankonijom i Tiringijom dao je Ludvigu Mlađem, a Švabiju sa Retijom predao je Karlu Debelom.

Krunisanje za kralja Italije[uredi | uredi kod]

Na vest o smrti cara Ludovika II otac i sinovi su sklopili mir. Ludvig I Nemački je pokušao da dobije carsku krunu za Karlomana. Međutim pokazalo se da Ludovik II nije mrtav. Kada je umro 876. Ludvig I Nemački, Karloman nasleđuje njegov deo. Braća su posle toga koordinirala međusobne akcije.

Posle smrti Karla Ćelavog 877, Karloman je postao kralj Italije kao prvi nemački vladar. Preživeo je infarkt 879, ali bio je nesposoban da nastavi da dalje samostalno vlada. Zato je podelio svoje posede. Luju Mlađem i Karlu Debelom je predao Italiju. Njegov nezakoniti sin Arnulf Koruški dobio je vojvodstvo Karantaniju. Arnulf Koruški je kasnije postao kralj Nemačke, kralj Italije i car Svetog rimskog carstva.

Prethodnik:
Karlo Ćelavi
Kralj Italije
(877879)
Nasljednik:
Karlo Debeli