Karausije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Karauzije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karausije na novčiću, iskovanom u Londonu. Na reversu se vidi lav, simvol IV Flavijevske legije

Marko Aurelije Mausej Karausije (umro 293), bio je rimski uzurpator u Britaniji i severnoj Galiji.

Karausije je bio čovek skromnog porekla iz Galije Belgike. Istakao se ratovima koje je Maksimijan vodio protiv Bagauda u Galiji 286. godine. Zbog toga je imenovan za komandanta rimske britanske flote, koja je kontrolisala La Manš sa zadatkom da spreči Franke i Saksonce da pljačkaju obalu. Međutim, Karausije je bio optužen za korupciju, pa je Maksimijan naredio da se on pogubi. Pozne 286. ili rane 287. Karausije je saznao za ovu odluku i da bi spasao glavu, proglasio se za cara Britanije i severne Galije.

Karausiju su prišle tri legije stacionirane u Britaniji, kao i jedna iz severne Galije. Ukoliko se nepošteno obogatio koliko je Maksimijan verovao, Karausije je jednostavno mogao kupiti lojalnost ovih jedinica. Izgleda da je Karausije iskoristio nezadovoljstvo Britanaca rimskom upravom. Kovao je novac sa legendama Restitutor Britanniae i Genius Britanniae, što govori o njegovoj nameri da iskoristi svoju popularnost u tom delu sveta, kao i da se predstavi kao "nacionalni vladar".

Maksimijan nije mogao da odgovori na ovaj izazov, budući da je ratovao na Rajni. Ipak u jesen 288. godine, počeo je da okuplja trupe radi vojnog pohod protiv Karausija. Kada je pohod počeo 289. on nije doneo rezultata, verovatno zbog oluje koja ga je zadesila. Usledio je nesigurno primirje sve do 293. godine.

Te godine Konstancije Hlor je uspostavio vlast u severnoj Galiji, uključujući neka utvrđenja koja su bila neobična važna za Karausija. Konstancije je uspostavio savez sa nekim galskim plemenima, porazio je Franke na Rajni. Možda mu je Karausije u tome pomagao. Ubrzo, Karausije je bio ubijen u Jorku.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]