Kanal marketinga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kanal marketinga može biti definisan kao organizovana mreža ili sistem institucija i firmi koje, u određenoj kombinaciji, obavljaju aktivnosti neophodne za povezivanje proizvođača sa korisnicima proizvoda ili usluga radi ostvarivanja marketinških ciljeva i zadataka. Kanali marketinga obuhvataju firme ili institucije koje su uključene u pregovaračke funkcije kojima se trasira put proizvodima i uslugama od proizvođača do finalnih potrošača ili korisnika... Pregovaračke funkcije obuhvataju: nabavku, prodaju, promociju, plaćanje, prenos vlasništva nad robom, fizičko posedovanje robe, finansiranje i preuzimanje rizika.

Struktura kanala marketinga[uredi | uredi kod]

Sa stanovišta menadžerske perspektive struktura kanala marketinga mogla bi biti definisana kao grupa članova kanala na koje je alociran određeni set distribucionih zadataka. Drugim rečima, struktura kanala marketinga mora reflektovati način na koji je menadžer kanala alocirao zadatke među članovima kanala na različitim nivoima distribucije.

Pomoćnu strukturu kanala marketinga možemo definisati kao grupu institucija i agencija koje pomažu članovima kanala na različitim nivoima distribucije.

Klasifikacija kanala marketinga prema vrstama dobara[uredi | uredi kod]

1. Kanali marketinga potrošnih dobara

Proizvodi namenjeni individualnim potrošačima zbog svoje veće kompleksnosti često zahtevaju duže kanale marketinga i kompleksnije veze na relaciji proizvođač-potrošač. Sa stanovišta broja nivoa koje kanal uključuje možemo razlikovati tri osnovna tipa kanala marketinga za distribuciju potrošnih dobara.

  • Kratki kanal ili kanal sa dva nivoa
  • Srednji kanal ili kanal sa tri nivoa
  • Dugi kanal ili kanal sa više od tri nivoa

2. Kanali marketinga industrijskih dobara

Kanali marketinga industrijskih dobara najčešće su kraći od kanala potrošnih dobara zbog manjeg broja finalnih industrijskih mušterija i njihova geografske koncentracije. Kao i kod potrošnih razlikujemo tri tipa kanala:

  • Kratki kanal
  • Srednji kanal
  • Dugi kanal

3. Kanali marketinga za usluge

Kanali marketinga za usluge po pravilu su najkraći i najčešće direktni-pružaoc usluge direktno je isporučuje korisniku. U kanalima za usluge mogu biti korišćeni agenti kao posrednici kada su davaoci usluga geografski udaljeni od mušterija i kada ne postoje ekonomična rešenja za osnivanje lokalne prodaje usluga. Primer toga mogu biti agenti osiguranja.


Strukturna klasifikacija kanala marketinga[uredi | uredi kod]

Prema stepenu prihvatanja zavisnosti u kanalu možemo razlikovati tri tipa kanala marketinga:

a) jednotransakcioni kanali marketinga : namenjeni su obavljanju samo jedne marketinške transakcije kao što je npr. prodaja stana.

b) konvencionalni kanali marketinga : najčešće se opisuju kao uređenje sistema distribucije u kome postoje slobodni tokovi marketinških transakcija između učesnika. Njegovi članovi su samostalna i nezaviisna preduzeća. Tokom vremena ovi kanali su se pokazali manje stabilnim od zavisnijih sistema.

c) vertikalni sistem marketinga ili vertikalno integrisani sistem marketinga : obuhvata mrežu vertikalno ustrojene organizacije kojom se profesionalno upravlja kao sa centralnim administrativnim distribucionim sistemom. Postoje tri tipa ovih kanala:

  • koropratvni vertikalni sistemi: najčešće se primenjuju u oblasti trgovine na malo koja integriše posrednike unazad do proizvođača da bi osigurala kontrolu kvaliteta nad proizvodnjom i korporativnu kontrolu nad ukupnim sistemom distribucije.
  • upravljački vertikalni sistemi:u njima jedan od posrednika ima ekonomsku i lidersku poziciju koja je izvor uticaja nad aktivnostima ukupnog kanala distribucije. Ovi kanali najčešće se konstituišu za određenu liniju robe ili program a ne celokupnu proizvodnju.
  • ugovorni vertikalni sistemi:ovde se vođstvo ne postiže na osnovu vlasništva već na osnovu zajedničkog sporazuma u formi ugovora. Postoje 4 tipa ugovornog vertikalnog sistema marketinga: kooperativne organizacije maloprodaje, dobrovoljni lanci na čelu sa trgovinom na veliko, savezi ili alijanse i franšize.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]