Kakrc

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kakrc su jedno od naselja mesta Krtoli na severnoj obali poluostrva Luštica zaliva Boka kotorskaCrna Gora, sa pogledom na Tivat, Lastvu, Ostrvo Sv. Marko i planinu Lovćen.

Geografija[uredi | uredi kod]

To je malo i tiho naselje na samoj obali do kojeg se ne može doći automobilom, made je udaljeno od glavnog puta Tivat - Krtoli - Luštica oko 300 m. I Kakrc, kao i obližnja Bjelila imaju specifičnu mikro klimu - povetarac „preko gore“, a veliko prisustvo slatke vode u moru iz brojnih izvora (jedan od izvora je na samoj obali u centru naselja), utiče na čistoću mora tako da se more oko Kakrca, prema istraživanjima Instituta za biologiju mora[1], Kotor - pored Bjelila smatra najčistijim morem na celom Crnogorskom primorju.

Kakrc, u maloj uvali, čine tridesetak starih - adaptiranih kamenih kuća meštana naselja Radovići. Nadomak Kakrca postoji i manje ostrvo – Zanovetni Školjic. Kakrc je tipično letovalište jer u njemu, sem u prolećnom i letnjem periodu ne živi niko, ali za vreme letnjih meseci broj žitelja se popne i na 200 do 300.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Institut za biologiju mora, Pristupljeno 8. 4. 2013.