Kadeš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovo je članak o Kadešu i Siriji, v. također Kadesh (jug Izraela) ili Kedesh

Kadeš (također Kadesh i Qadesh) bio je drevni grad na Levantu, smješten na rijeci Orontes, vjerojatno identičan ostacima na nalazištu Tell Nebi Mend,[1] oko 24 jugozapadno od Himsa (ca. 34°35′N, 36°31′E) u današnjoj zapadnoj Siriji.

Kadeš je bio jedan od dva kanaanitska grada koji je sredinom 15. vijeka pne. vodio koaliciju lokalnih gradova-država koja se pobunila protiv egiptaske hegemonije, najvjerojatnije pod utjecajem države Mitanni, glavnog tadašnjeg takmaca Egiptu u borbi za prevlast. Drugi važni grad bio je Megiddo, ali je koalicija poražena u znamenitoj bitci kod Megiddoa 1457. pne. nakon čega je cijela regija, uključujući i Kadeš, morala priznati egipatsku prevlast.

Vladari Kadeša su otada bili egipatski vazali, a očuvana je bogata prepiska faraona Ehnatona s vladarom Kadeša. Historijski spisi spominju tri imena kadeških vladara - Suttarna (cca. 1350. pne.); Etakkama (cca. 1340. pne.) i Ari-Teshub (cca. 1330-1325. pne.).

Najvažniji događaj u historiji Kadeša bio je veliki obračun dvije tadašnje svjetske supersile - Egipta i Hetita, koji se zbio u prvoj polovici 13. vijeka pne. upravo oko Kadeša, a koji je trebao odlučiti o sudbini Levanta. Taj okršaj, poznat kao bitka kod Kadeša, završio je neodlučno, a Kadeš je ostao pod vlašću Hetita.

Fusnote[uredi | uredi kod]

  1. Kitchen, K.A, "Ramesside Inscriptions", Volume 2, Blackwell Publishing Limited, 1996, pp.16-17