Kašaf

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kašaf
(fa) کشف
Presušeno korito Kašafa krajem proljeća
Lokacija
KontinentiAzija
Države Iran
PokrajineRazavi Horasan
GradoviČenaran, Mašhad
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Binalud
3000 m
Ušće
  – aps. visina
  – koordinate
ispod Brane prijateljstva
402 m
35°58′0″N061°7′0″E
Dužina290 km
PritokeRud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed, Kal-e Padali
Hidrologija
Slivkarakumski
Ulijeva se uHari
Transport
Plovnostnije plovna

Kašaf (perz. کشف, ili Kašaf-Rūd, dosl. rijeka kornjača) je rijeka dužine 290 km koja protječe sjeveroistočnim Iranom odnosno pokrajinom Razavi Horasan.

Hidrografija[uredi | uredi kod]

Izvor rijeke nalazi se oko 20 km jugoistočno od grada Kučana,[1] u dolini između planina Binaluda i Kopet-Daga. Najveći obalni gradovi kroz koje prolazi su Čenaran i Mašhad, a ulijeva se u rijeku Hari[2] nekoliko kilometara nizvodno od Brane prijateljstva na iranskoj državnoj granici s Turkmenistanom. Uz obalu Kašafa nalazi se i približno 900 sela,[1] a njena dolina sastavljena je od naslaga koji geološki pripadaju jurskom periodu.[3] Na Kašaf se nadovezuje niz manjih pritoka među kojima su Rud-e Golmakan, Toruk-Rud, Kal-e Tangal-e Šur, Kal-e Orduluk, Kal-e Taht-Novruz, Kal-e Šurak, Kal-e Gim-Zard, Kal-e Asijab, Kal-e Kulab, Kal-e Čah-Šur, Kal-e Band-e Šah Muhamed i Kal-e Padali.

Ekonomija[uredi | uredi kod]

U kašafskoj dolini razvijen je turizam, kako zbog prirodnih atrakcija tako i turkmenskih plemena koji još žive nomadskim životom i privremeno naseljavaju dolinu u jesensko doba.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Po rijeci Kašaf imenovana je i arheološka Kašafrudska kultura na čijim su nalazištima nađeni ljudski ostaci iz ranog pleistocena,[4] najstariji takve vrste u cijeloj zemlji i široj regiji.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Kašaf