KSC Pinki Zemun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
KSC Pinki Zemun
KSC Pinki Zemun
KSC Pinki Zemun
LokacijaZemun, Beograd, Srbija
UpraviteljKSC Pinki Zemun
Kapacitet2.300 (sportski događaji)
5.000 (muzički događaji)
Gradnja
Otvoren21. oktobar 1974.
Korisnici
KK Zemun

Kulturno sportski centar Pinki ili samo hala Pinki je sportski centar u Zemunu, Beograd, Srbija. Ime je dobio po narodnom heroju Jugoslavije Bošku Palkovljeviću Pinkiju.

Pored velike hale kapaciteta 2.300 sedećih mesta za sportske manifestacije i do 5.000 za muzičke koncerte, u sklopu kompleksa postoje još borilačka, gimnastička i baletska sala, fitnes centar, streljana i zatvoreni bazen.

Istorija[uredi | uredi kod]

Otvoren je 21. oktobra 1974. povodom obeležavanja 30-godišnjice oslobođenja Zemuna, a tada je nazvan Dom sportova, omladine i pionira „Pinki“.[1]

KSC Pinki je jedini sportski centar u Beogradu koji se ne finansira iz gradskog budžeta. Razlog je što je opštinska vlast sredinom 2000. donela odluku da transformiše Dom „Pinki“ u Javno preduzeće KSC „Pinki-Zemun“, koje od tada posluje kao akcionarsko društvo, a većinski paket akcija (49%) prodat je Naftnoj industriji Srbije.

Istorijat kulturno sportskog centara "PINKI ZEMUN" a.d.

Sportski centar Pinki ZemunIzgrađen na temeljima Doma kulture i Srednje fiskulturne škole, svečano je otvoren 21. oktobra 1974. godine u čast obeležavanja tridesetogodišnjice pobede nad fašizmom, nazvan Dom sportova, omladine i pionira "PINKI", do današnjeg dana predstavlja simbol Zemuna!

U osnivačkom aktu Skupštine opštine Zemun, iz marta 1974. godine, navedeno je da je "Dom "PINKI" ustanova od od šireg društvenog interesa namenjena deci, pionirima, omladini, radnim ljudima i građanima za zadovoljavanje svojih potreba u oblasti kulture, obrazovanja i fizičke kulture", za šta je svojim prostornim kapacitetima i kadrovima bila i osposobljena. Sve postavljene programske zadatke Dom je ispunjavao sa više ili manje uspeha, u potpunosti odražavajući vreme svog delovanja. Krajem devedesetih godina, tadašnja opštinska vlast donosi odluku po kojoj se ustanova Dom "PINKI" transformiše u Javno preduzeće KSC "PINKI-ZEMUN" i kao takvo pristupa vlasničkoj transformaciji. Vlasnička transformacija u potpunosti menja osnovu poslovanja tako da KSC "PINKI-ZEMUN"A.D. prestaje da bude u funkciji gradana, već svojih vlasnika.

Danas, posle više od trideset godina rada, posluje po principima tržišne ekonomije, kao akcionarsko društvo. Nakon izvršene vlasničke transformacije vlasnici kapitala Društva su:

- NIS-Naftna industrija Srbije sa 48% kapitala;

- MK commerce sa 20% kapitala;

- Marić Radomir sa 10% kapitala;

- Mali akcionari sa 22% kapitala,

uz napomenu da se procenti učesća u vlasništvu kapitala menjaju obzirom da se izuzetn aktivno trguje akcijama preko Beogradse berze (www.belex.rs).

Sa 45 zaposlenih u potpunosti izvršava zadatke Upravnog odbora, postavljene u cilju očuvanja kapitala Društva, i to kroz poslovnu i sportsku delatnost.

Društvom upravlja Upravni odbor od 11 članova koji bira Skupština akcionara a čine ga predstavnici vlasnika kapitala, i to:

-NIS - 5 članova od kojih se bira predsednik;

-MK commerce - 2 člana

-Mali akcionari - 4 člana.

Upravni odbor imenuje generalnog direktora i 4 člana Izvršnog odbora koji neposredno rukovode Društvom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Istorijat, www.pinki-zemun.co.rs Arhivirano 2013-03-30 na Wayback Machine-u, Pristupljeno 8. 4. 2013.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]