Julius Caesar (drama)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cezarov duh dolazi Bruta upozoriti na njegovu sudbinu. (Bakrorez Edwarda Scrivena temeljen na slici Richarda Westalla: London, 1802.)

Julije Cezar (u engleskom originalu Julius Caesar) je tragedija koju je oko godine 1599. napisao William Shakespeare. Radnja, smještena u Rim 40-ih godina pne. opisuje zavjeru protiv tadašnjeg diktatora Julija Cezara, njegovo ubistvo i neposredne posljedice. Predstavlja jednu od tri Shakespeareove drame inspirirane stvarnim događajima iz rimske historije (ostale dvije su Koriolan i Antonije i Kleopatra).

Iako je tekst naslovljen sa Julije Cezar, sam Cezar nije glavni junak drame, te se kao lik pojavljuje tek u tri scene i biva ubijen na početku trećeg čina. Protagonist je Marko Junije Brut u kome se odvija psihološki sukob između međusobno suprotstavljenih imperativa časti, prijateljstva i patriotizma.

Smatra se kako je poticaj za pisanje drame izazvala sve veća tjeskoba u Engleskoj Shakespeareovog vremena, odnosno odbijanje ostarjele kraljice Elizabete da imenuje nasljednika, a zbog čega su se njeni podanici bojali da će Engleska nakon njene smrti biti bačena u vrtlog nasilja i građanskih ratova nalik na one koje je Rim iskusio poslije Cezarove smrti.

V. također[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]