Julija Soemijas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Julija Soemias Basijna (rođena oko 180, ubijena 11. marta 222. godine) bila je majka cara Elegabala, a sama je vladala Rimskim carstvom za vreme maloletstva svog sina. Njeno ime "Soemias" je arapskog porekla.

Denar sa likom Julije Soemias i Junone

Julija Soemias je bila kći Julije Meze. Bila je i sestričina cara Septimija Severa i sestra Julije Mameje.

Godine 217. njen sestrić rimski car Karakala je bio ubijen i presto je zauzeo Makrin. Familiji bivšeg cara je bilo dozvoljeno da se povuče u Siriju; čak im nisu oduzeta ni finansijska sredstva. Zajedno sa svojom majkom, Julija Soemias je organizovala zaveru za zbacivanje Makrina i postavljanja na presto svog sina, Elagabala. Da bi ojačali Elagabalovu poziciju, dve Julije su raširile glasine da je Elegabal bio Karakalin vanbračni sin. Jedna legija je prešla na stranu protivnika Makrina i stala uz žene iz dinastije Severa.


8. juna 218. u blizini Antiohije došlo je do odlučne bitke. Julija Meza i Julija Soemias su bile zajednso sa vojskom. Kasije Dion, koji je i sam bio neposredni svedok događaja, piše da se mladi Elegabal spremao na bekstvo pred nastupajućim Makrinovim trupama, ali su ga Julija Meza i Julija Soemias zaustavile i tako omogućile pobedu. Ovo je bilo odlučujuće: da je Elegabal pobegao, vojska bi se toliko demoralisala, da bi propast dinastije Severa bila neizbežna.

Tako je 218. godine Makrin bio ubijen i Elagabal je došao na presto.

Julija Soemias postala je de facto vladar Rimskog carstva, budući da je Elegabal bio maloletan i zainteresovan samo za veru. Njihova zajednička vladavina nije bila popularna i donela je nezadovoljstvo. Juliju Soemias i njenog sina su ubili pretorijanci 222. godine. Kasnije je Julija proglašena za državnog neprijatelja i izbrisana je iz svih državnih spiskova.

U Carskim povestima Juliju Soemias se opisuje kao prostitutku. Dalje, u ovom grotesknom izveštaju stoji da je Julija Soemias planirala formiranje ženskog senata. U stvarnosti, Julija Soemias je bila malo zainteresovana za politiku, za razliku od svoje majke Julije Meze.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]