Jozafat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
V. Jozafat (razvrstavanje) za ostala značenja riječi.
Statue Jozafata i Hezekije na zidovima samostana El Escorial.

Jehošafat ili Jehosafatt ili Jozafat ili Jošafat (hebrejski: יְהוֹשָׁפָט, moderni: Yəhošafat tiberijski: Yəhôšāp̄āṭ ; " Jehovah je sudac") bio je sin i nasljednik Ase, kralja Jude. Među djecom mu je bio i Jehoram od Jude. Kralj nije povezan s Dolinom Jozafat, gdje će, prema Joelu 3:2, Bog Izraelov prikupiti sve narode na sud.

William F. Albright je Jozafatovu vladavinu smjestio u period 873. pne.-849. pne., dok ga je E. R. Thiele smjestio u period 870. pne.-848. pne..

Biblijske knjige (2 Ljetopisi i 1 Kraljevi) navode kako je Jozafat na početku vladavine bio pobožan kralj, uništavao kipove idola, odnosno božanstva Baala te nastojao proširiti Zakon među svojim narodom. Juda je pod njim doživjela blagostanje.

Jozafat je preko braka sklopio savez s Ahabom, vladarom sjevernog izraelskog kraljevstva. Međutim, taj je savez loše završio - porazom u bitci kod Ramoth-Gileada. Na povratku je kralja prorok Jehu optužio da je prestao proganjati idolopoklonike, zbog čega se Jozafat pokajao.

Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Kasnije je sklopio savez sa sjevernjačkim kraljem Ahazijom radi trgovačke ekspedicije u Ofir, ali je brodove u Ezion-Geveru uništila oluja. Novu je flotu opremio bez Izraelaca, ali ona nije uspjela uspostaviti trgovačku rutu.

Kasnije je Jozafat sklopio novi savez, ovaj put s izraelskim kraljem Jehoramom i napao Moab. Međutim, Jozafat se povukao kada je sa užasom vidio moabitskog kralja Mešu kako vlastitog sina koristi kao ljudsku žrtvu.

Biblija također navodi da su Moabiti napali Judu, te da se velika vojska ulogorila kod Ein-Gedija. Jozafat se molio za spas, a sljedeće jutro su njegovi ljudi vidjeli kako su se Moabiti međusobno pobili.


Izvori[uredi | uredi kod]


Jozafat od Jude
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Asa
Kralj Jude
Albright: 873. pne. – 849. pne.
Thiele: cca. 870. pne. – 848. pne.
Galil: cca. 870. pne. – 845. pne.
Slijedi:
Jehoram