Jovan Zizjulas

Izvor: Wikipedia
Jovan (Zizjulas)
Datum rođenja: 10. januar 1931.
Mesto rođenja: Katafigio Kozanski (Grčka)

Jovan Zizjulas (grčki: Ιωάννης Ζηζιούλας; 10. januar 1931) je titularni mitropolit pergamski pri Carigradskoj patrijaršiji i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih pravoslavnih bogoslova današnjice.

Biografija[uredi - уреди]

Mitropolit pergamski Jovan je rođen 10. januara 1931. godine. Studije je otpočeo na Solunskom univerzitetu, dok je bogoslovsko obrazovanje stekao na Univerzitetu u Atini 1955. godine. Svoje studije je nastavio na Harvardu, gdje je stekao zvanje magistra, a doktorirao je u Atini 1965. godine. Punih 14 godina je bio profesor teologije na univerzitetima u Glazgovu i Edinburgu, a bio je i nezavisni profesor na univerzitetima u Ženevi, Gregorijanskog univerziteta i Kraljevskog koledža u Londonu.

Episkop[uredi - уреди]

U episkopski čin je hirotonisan 22. juna 1986. godine. Mitropolit je svojom teološkom mišlju otvorio mogućnosti za ponovni početak ekumenskog dijaloga, koji, po njemu, ne svodi se samo na tretiranje konkretnih spornih pitanja, već započinje mnogo dublje i time se dotiče i pitanja crkvene erminevtike. Mitropolit Jovan se uvek iznova zalagao za nastavak dijaloga sa Rimokatoličkom crkvom. Mitropolit Jovan je od 2006. kopredsjednik Mešovite međunarodne komisije za dijalog Pravoslavne i Rimokatoličke crkve. Ujedno, mitropolit Jovan je predstavnik Carigradske patrijaršije u Atini. Bio je predsednik Atinske akademije, čiji je još uvijek član.

Vidi još[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]