Joséphine de Beauharnais

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Joséphine de Beauharnais
Francuska Carica Francuza
Vladavina 26. svibnja 1805.10. siječnja 1810.
Krunidba 2. prosinca 1804.
Prethodnik nitko
Nasljednik Marie-Louise od Austrije
Kraljica Italije
Vladavina 26. svibnja 1805.10. siječnja 1810.
Prethodnik nitko
Nasljednik Marie-Louise od Austrije
Supruzi Alexandre de Beauharnais (1779-1794; njegova smrt)
Napoleon Bonaparte (1796-1810; razvod)
Djeca Eugène de Beauharnais
Hortense de Beauharnais
Dinastija Beauharnais
Bonaparte
Otac Joseph Gaspard Tascher de La Pagerie
Majka Rose Claire des Vergers de Sannois
Rođenje 23. lipnja 1763.
Francuska Les Trois-Îlets, Martinique, Francuska
Smrt 29. svibnja 1814.
Francuska Rueil-Malmaison, Francuska
Pokop Crkva svetog Petra i Pavla
Francuska Rueil-Malmaison, Francuska
Vjera katolicizam

Joséphine de Beauharnais, rođena kao Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie, a od 1796. do 1810. Joséphine Bonaparte (Les Trois-Îlets, 23. lipnja 1763. - Rueil-Malmaison, 29. svibnja 1814.) je najpoznatija kao prva supruga Napoleona I, odnosno prva carica Francuza.

Njezin prvi suprug, Alexandre de Beauharnais, giljotiniran je tokom Jakobinske diktature, dok je ona zatvorena u zatvoru Carmes i puštena pet dana nakon pogubljenja supruga. Nakon tog događaja, postala je ljubavnica nekoliko utjecajnih osoba iz revolucionarnog doba, uključujući Paula Barrasa i Napoleona Bonapartea. S potonjim, koji je bio šest godina mlađi od nje, vjenčat će se 1796. gdine. Iz prvoga braka imala je dvoje djece, kći Hortense, koja će postati nizozemska kraljice te sina Eugènea. U braku s Napoleonom nije imala djece, što je i bio razlog njihova razvoda 1810. godine i Napoleonova stupanja u brak s Marie-Louise od Austrije.

Nakon razvoda, živjela je u Château de Malmaison pokraj Pariza. Ostala je u dobrim odnosima s Napoleonom, koji je jednom prilikom rekao da su jedina stvar što je ikada stala između njih njezina dugovanja. Umrla je 29. svibnja 1814. od pneumonije.

Joséphine je tokom njihove veze primila velik broj ljubavnih pisama od Napoleona, mnoga od kojih su sačuvana i danas. Njezin Château de Malmaison bio je nadaleko poznat po svom ružićnjaku, koji je pomno održavan, a sve zbog njezine pasionirane ljubavi prema ružama, koje je skupljala iz cijeloga svijeta.