Josip Mrzljak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Josip Mrzljak

Rođen 19. siječnja 1944.
Vukovar
Zaređen 16. studenog 1969.
Služba biskup varaždinski
Sređivanje infokutija

Josip Mrzljak (Vukovar, 19. siječnja 1944.[1]), biskup varaždinski.

Djetinjstvo i školovanje[uredi | uredi kod]

Rodio se u Vukovaru u obitelji Vladimira i Barice rođene Šimecki, koji su prethodno živjeli u Krašiću, odakle su i rodom, no potom su se preselili u Vukovar gdje je otac dobio namještenje kao državni službenik. Nešto više od godinu dana kasnije, otac mu je nestao za vrijeme "vukovarske kristalne noći", 12. travnja 1945., a vjerojatno su ga ubili komunisti[2], nakon čega se majka s Josipom vraća u Krašić. Ondje završava osmogodišnju školu, a 1959. odlazi u Nadbiskupsko dječačko sjemenište u Zagrebu, na kojem 1963. i maturira. Studij teologije završava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. 16. studenog 1969. nadbiskup Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika.

Pastoralno djelovanje[uredi | uredi kod]

Neposredno nakon svećeničkog ređenja mons. Mrzljak je pastoralno djelovao u više župa, a potom je bio kapelan u župi sv. Nikole u Koprivnici. U Ozlju je proveo osam godina kao župnik, a nekoliko je godina iz Ozlja upravljao i župom Vrhovac. Od 1980. bio je 18 godina župnik u Sesvetskom Kraljevcu. 1998. zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola. Ubrzo je postao i kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog. 6. veljače 1999. zaređen je za biskupa te postao pomoćni zagrebački biskup.

Kao pomoćni biskup zagrebački obnašao je razne dužnosti na razini Hrvatske biskupske konferencije. Tako je bio predsjednik Vijeća HBK za kler, predsjednik Hrvatskog Caritasa, predsjednik Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas i člank biskupske komisije HBK za odnose s državom.

Varaždinski biskup[uredi | uredi kod]

20. ožujka 2007. objavljeno je u Vatikanu da ga je papa Benedikt XVI. imenovao varaždinskim biskupom, a ustoličenje je obavljeno 31. ožujka u varaždinskoj katedrali. Mrzljak je na ovom mjestu zamijenio umrlog biskupa Marka Culeja.

Službe u HBK:

  • predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom
  • predsjednik Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Mons. Josip Mrzljak na stranici HBK
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-14. Pristupljeno 2014-07-26. 
Prethodnik: Varaždinska biskupija Nasljednik:
Marko Culej (1997. - 2006.) -