John Venn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
John Venn

Fotografija Johna Venna s potpisom
Rođenje 4. kolovoza 1834.
Kingston Upon Hull, Engleska
Smrt 4. travnja 1923.
Cambridge, Engleska
Državljanstvo englesko
Narodnost Englez
Polje logika, matematika, filozofija
Institucija Cambridge
Alma mater Cambridge
Poznat po vennov dijagram


John Venn, (Kingston Upon Hull, 4. kolovoza 1834.Cambridge, 4. travnja 1923.) engleski logičar i filozof. Poznat je po tzv. vennovim dijagramima, koji se i danas koriste u mnogim područjima filozofije i znanosti, uključujući teoriju skupova, vjerojatnost, logiku, statistiku i računarstvo.

The Venn Building, krilo Sveučilišta Hull
vitraj u koledžu Gonville and Caius u Cambridgeu, koji prikazuje Vennov dijagram

Biografija[uredi | uredi kod]

John Venn je rođen 4. kolovoza 1834. u mjestu Kingston Upon Hull, u Yorkshireu od majke Marthe Sykes i oca Henryja Venna, evangeličkog svećenika na čelu Drypoolske župe. Obitelj Johna Venna imala je vrlo dugu tradiciju svećenstva u Evangeličkoj crkvi, i njegov djed po kojem je dobio ime, John Venn bio je poznati evangelički svećenik[1]. Majka mu je umrla već u njegovoj trećoj godini života[2]. Johna su školovali privatni učitelji do 1853. nakon čega se upisao na koledž Gonville and Caius u Cambridgeu[3]. Godine 1857., diplomirao je matematiku. Slijedeći obiteljsku tradiciju odlučuje se zarediti, te postaje anglikanski svećenik 1859. godine, najprije u Cheshuntskoj župi, u Hertfordshireu, a kasnije u Mortlakeu, u Surreyu[4]. Godine 1862., Venn se vraća na sveučilište Cambridge kao docent morala, predavajući i proučavajući i logiku i teoriju vjerojatnosti.

Godine 1868., vjenčao se sa Susannom Carnegie Edmonstone s kojom je imao sina Johna Archibalda Venna.

S vremenom je došao do zaključka da je crkveni nauk nekompatibilan s njegovim filozofskim stavovima, te 1883. napušta Anglikansku crkvu[3]. Iste godine postaje članom Kraljevskog društva i dobija titulu doktora znanosti na Cambridgeu. John Venn umire 4. travnja 1923. iz nespecificiranih razloga.

Vennovo glavno polje interesa bila je logika i objavio je tri znanstvena rada o toj temi. Najvažnija djela iz tog područja su "Logika slučaja" (The Logic of Chance), djelo koje je uvelo interpretaciju frekvencija u vjerojatnosti 1866. godine, "Simbolička logika" (Symbolic Logic), djelo koje je predstavilo vennove dijagrame 1881. i "Načela empirijske logike" (The Principles of Empirical Logic) 1889. godine.

Ostavština[uredi | uredi kod]

  • Na Sveučilištu Hull postoji zgrada koja je 1928. dobila ime njemu u čast (Venn Building)
  • U menzi koledža Gonville and Caius u Cambridgeu postoji vitraj s vennovim dijagramom.
  • Na 180. godišnjicu rođenja Johna Venna, 4. kolovoza 2014., Google je zamijenio svoj uobičajeni logo na globalnoj tražilici s animiranim interaktivnim Google doodleom kojim se prikazuje vennov dijagram. [5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Anon (October 2003). "Venn biography". School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland. Pristupljeno 3. kolovoza 2014.
  2. Anon. "John Venn – Mathematician Biography, Facts and Pictures". Famous-mathematicians.com. Pristupljeno 3. kolovoza 2014.
  3. 3,0 3,1 Duignan, Brian (22. srpnja 2014.) "John Venn (English logician and philosopher)". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 3. kolovoza 2014.
  4. Soylent Communications (2014). "John Venn". Pristupljeno 3. kolovoza 2014.
  5. Google doodle s vennovim dijagramom na 180. godišnjicu njegovog rođenja, pristupljeno 4. kolovoza 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]