John Constable

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
John Constable
romantizam
Biografske informacije
Rođenje11. juni 1776
Engleska
Smrt3. 3. 1837. (dob: 60)
London, Engleska
Opus
Poljeslikarstvo

Džon Konstebl (negde se pominje kao Konstabl, engl. John Constable, 11. jun 177631. mart 1837) je bio britanski umetnik. Rođen je u Ist Bergholtu (East Bergholt), selu kraj reke Stur u Safoku, Engleska. Otac mu je bio bogati trgovac i Konstebl je radio sa njim posle završetka škole. Međutim, uskoro je uvideo da nije za taj posao i odlazi na studije u London. Prvu svoju sliku izložio je 1802. godine.

Konstebl je poznat po svojim pejzažima, iako je za vreme života prodao samo 20 slika i nije izabran za člana Kraljevske akademije sve do 52. godine života.

Konstebl je bio zaljubljen u Mariju Biknel, ali ga njen otac nije smatrao dovoljno dobrim za njegovu ćerku. Ipak, odobrava brak 1816, posle pet godina. Sa Marijom Biknel Konstebl je imao sedmoro dece. Ona je umrla od tuberkuloze 1829. godine.

Život i djelo[uredi | uredi kod]

Glavni izvor njegove inspiracije bila je priroda i odbacuje akademski način slikanja. Imao je veliki utjecaj na francuske pejzažiste (barbizonska škola) i slikare prirode romantizma. Po shvatanju i metodi rada Constable nagovještava dolazak impresionizma.

Galerija[uredi | uredi kod]