Jim Devlin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jim Devlin

James Alexander Devlin (6. 6., 1849 - 10. 10. 1883) bio je američki profesionalni bejzbol pitcher u ranim sezonama National Leaguea.

Jim Devlin je svoju profesionalnu karijeru započeo godine 1873. igrajući u svojoj rodnoj Philadelphiji za gradski klub Philadelphia White Stockings. Kada je godine 1876. formirana National League, Devlin je postao pitcher Louisville Graysa. U toj je sezoni imao izvrsne rezultate, s 1.56 ERA i Batting average .315.

Sljedeće godine je Devlin bacao u svakoj izmjeni svake utakmice, a zajedno s isto tako impresivnim Georgeom Hallom je omogućio da Grays komotno dođu na vrh tablice. Međutim, u augustu iste godine su Graysi na gostovanjima kod Boston Red Capsa doživjeli niz iznenadnih poraza, najviše zahvaljujući neobjašnjivo lošem Devlinovom bacanju i nizu pogreški. Zbog toga su Graysi brzo izgubili vodstvo, a Devlin i drugi igrači Graysa su istovremeno viđeni kako nose luskuzni nakit te se hrane u najotmjenijim restoranima.

Sumnje da su Graysi namjerno izgubili utakmice su se intenzivirale čim je Louisville Courier-Journal otkrio kako je pomoćni igrač Al Nichols tokom sezone primao neobjašnjivo mnogo telegrama. John Haldeman, novinar Courier-Journala, bio je sin predsjednika kluba i povremeno igrao u egzibicijskim utakmicama. On je prvi javno optužio Grayse da su namjerno izgubili prvenstvo. Potpredsjednik Charles Chase je ranije primao annimne telegrame o tome da se igrači druže s kladioničarima, ali ih je ignorirao. Nakon Haldemanovog otkrića je bio prisiljen pokrenuti istragu. Suočeni s optužbama, Devlin i Hall su priznali i odali Nicholsa kao koordinatora namještaljke, odnosno osobu koja je preko telegrafa dogovorala rezultate s kladioničarima u New Yorku. Svi ostali igrači su oslobođeni optužbi, osim Billa Cravera koji je zbog slabe plaće odbio surađivati s istragom.

William Hulbert, predsjednik National Leaguea, odlučio je od osramoćenih igrača napraviti primjer. Svu četvoricu je doživotno izvaco ou Lige. Devlin se nakon toga do kraja života nastojao iskupiti i svake je godine molio Ligu da mu dozvole igrati, ali mu toj molbi nije udovoljeno.

Devlin se na kraju u Philadelphiji zaposlio kao policajac, ali je umro siromašan od tuberkuloze, ostavivši ženu i sina.

Izvori[uredi | uredi kod]