Superior (jezero)

Izvor: Wikipedia
(Preusmjereno sa Jezero Superior)
Jezero Superior
Lac Supérieur
Lake Superior at Neys Provincial Park Ontario.jpg
Kamena obala jezera
Lokacija Sjeverna Amerika
Koordinate 47°07′″N87°05′″W
Površina 82.100[1] km²
Zapremina 12.000 km³
Najveća dubina 406 m
Nadmorska visina 180 m
Najveća širina 258[1] km
Najveća dužina 563[1] km
Vrsta jezera glacijalno
Države  Kanada
 SAD

Superior (engl. Lake Superior, dosl. Gornje jezero, francuski: Lac Supérieur) je najveće jezero, iz grupe Velikih jezera na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, koje leži između Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.[1] Jezero Superior je po svojoj površini od 82.100 km², najveće slatkovodno jezero na svijetu, ali je po zapremini vode tek treće po veličini.

Hidrografija[uredi - уреди]

Superior je najzapadnije i najsjevernije jezero iz grupe Velikih jezera, na njegovoj sjevernoj obali leži kanadska provincija Ontario i američka savezna država Minnesota, a na južnoj američke savezne države Wisconsin i Michigan.

Karta Velikih jezera sa pozicijom Superiora

Porječje jezera Superior ima površinu od oko 127.700 km²[1], a ukupna dužina obale sa otocima je 4387 km. Jezero dobija vode od preko 200 rijeka od kojih su najveće Nipigon sa sjevera i Saint Louis sa zapada. Ostale veće pritoke sa sjevera su Pigeon, Kaministikwia, Pic, White i Michipicoten. Pritoke sa juga su puno manje, od njih su najveće Sturgeon i Tahquamenon.[1]

Šesdesetih godina prošlog vijeka dio voda iz rijeke Ogoki preusmjeren je u Jezero Nipigon, iz koje istječe rijeka Nipigon da se poveća količina voda u Superioru, a time i snaga nizvodne hidroelektrane u izgradnji na Slapovima Niagare.[1] Superior se izlijeva u rijekom Saint Marys i umjetnim kanalom Soo Locks.

Superior ima brojne otoke, od kojih su najveći Royal koji je američki nacionalni park, Apostle pored obala Wisconsina, Michipicoten na istočnoj obali i Saint Ignace pored ušća rijeke Nipigon na kanadskoj obali.[1]

Izvori[uredi - уреди]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 "Lake Superior" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/574353/Lake-Superior. pristupljeno 15. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди]