Jezero (Petlovac)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Google maps > Petlovačko jezero
Jezero
Pogled sa sjeverne strane
Lokacija
Položajnaselje Petlovac (Baranja)
Države Hrvatska
Koordinate45°45.41′″N18°32.28′″E
Hidrografija
Vrstaumjetno
Površina0,008 km²
Aps. visina94 m
Dužina0,2 km
Širina0,04 km
Dubinam
Hidrologija
Pritokenema (oborinske vode)
Odljevnema

Jezero je umjetno jezero u Petlovcu (Baranja), na zapadnoj strani Ulice Zvonka Brkića, uz samu državnu cestu D517 koja prolazi tom ulicom, površine od 0,8 hektara. Mještani ga zovu samo Jezero, a kad se spominje u širem kontekstu, onda se govori o petlovačkom jezeru ili o jezeru u Petlovcu. Samo na online-karti Google maps to jezero naziva se "Rekreacijsko jezero Petlovac"

Uređenje jezera[uredi | uredi kod]

Osnovna namjena jezera bila je (i ostala) prihvat viška oborinskih voda, ali je sve do 2009. godine bilo prilično zapušteno, puno smeća i rastinja, iako su ga povremeno čistili članovi ŠRD-a "Som". Uređeno je krajem 2009. godine. Uređenje su financirale Hrvatske vode, dok je radove izvela darđanska Odvodnja. Produbljeno je jezersko korito i očišćeno od smeća i rastinja, a na sredini jezera nasut je umjetni poluotok u obliku zrcalne slike latiničnog slova "L", donjim dijelom spojen sa zapadnom obalom. Radovi vrijedni oko 500.000 kuna trajali su mjesec dana.

Druga faza uređenja[uredi | uredi kod]

Nakon prve faze, uređene su obale i prostor oko jezera, posijana trava i poribljena voda, tako da jezero, uz svoju osnovnu namjenu, otada ukrašava naselje i rekreativcima pruža dodatne sadržaje: odmor, šetnju, kupanje, pecanje. Dio radova na uređenju jezera besplatno je obavilo OPG Zadravec, a dio su uradili volonterskim radom članovi Udruge mladeži "Petlovac". Jezero je svečano otvoreno 4. VI. 2010. godine na Dan Općine Petlovac.

Rekreacijsko jezero[uredi | uredi kod]

Prva sezona kupanja počela je već Prvog maja 2010. godine, ali se broj kupača proredio nakon što se 2. VII. iste godine desila velika tragedija u kojoj su se, svega nekoliko metara od obale, ali u vodi dubokoj oko 5 metara, utopila dvojica mladića u dobi od 21 i 35 godina. Ipak, jezero je postalo mjesto za rekreaciju Petlovčana i drugih Baranjaca.

Turistička oprema[uredi | uredi kod]

Kasnije je petlovačko Jezero dobilo i turističku opremu: šetnicu, drveni most, klupe, sjenice, mjesto za roštiljanje, dječje igralište, čak i mali servis za bicikle. Sve prilagođeno šetačima, rekreativcima, biciklistima, djeci, izletnicima, pecarošima... i u službi ruralnog razvoja. Jedino što na prilazima Petlovcu, na državnoj cesti D517, nema turističke signalizacije koja bi motorizirane prolaznike upozoravala na izletište Jezero, a uz njega nema ni parkirališta za automobile gdje bi se prolaznici eventualno mogli zaustaviti i predahnuti.[1]

Fotogalerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]