Jew Süss

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Jud Süß.
Jew Süss
britanski poster iz 1934.
RežijaLothar Mendes
ProducentMichael Balcon
ScenarioDorothy Farnum
A.R. Rawlinson
PredložakJud Süß (roman); autor:
Lion Feuchtwanger
UlogeConrad Veidt
MuzikaJack Beaver
Bretton Byrd
Charles Williams
DistribucijaGaumont British
Datum(i) premijere
4. 10. 1934 (1934-10-04) (UK & SAD[1])
Trajanje105 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Jew Süss (sh. Jevrej Süss) je britanski crno-bijeli historijski film snimljen 1934. u režiji Lothara Mendesa. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana njemačkog književnika Liona Feuchtwangera. Naslovni protagonist, čiji lik tumači njemački glumac Conrad Veidt, je Joseph Süß Oppenheimer, jevrejski bankar iz 18. vijeka koji zahvaljujući uspješnom vođenju financija i brojnim reformama postaje siva eminencija na virtemberškom dvoru. Radnja prikazuje kako s vremenom dolazi u sukob sa pohotnim i korumpiranim vojvodom, a nakon čije smrti će postati metom spletke i lažnih optužbi koje će dovesti do njegovog pogubljenja. Jew Süss je predstavljao izuzetno vjernu adaptaciju originalnog teksta, pri čemu je zadržan implicitni motiv osude antisemitizma; i Mendes, kao i Veidt, su bili izbjeglice iz Njemačke u kojoj je godinu dana ranije na vlast došla nacistička stranka.

Godine 1940. je u nacističkoj Njemačkoj snimljena mnogo poznatija Jud Süss, u kojoj je naslovni protagonist prikazan kao monstrum, i koji se često navodi kao najzloglasniji primjer antisemitske propagande.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Article in The Times, 6 October 1934, page 10: "Jew Süss" Reception in New York - found in The Times Digital Archive 2013-11-03

Vanjske veze[uredi | uredi kod]