Jelenko (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jelenko (TV serija)
ŽanrDečija igrana serija
RežijaObrad Gluščević
ScenarioObrad i Maja Gluščević
UlogeRamiz Pašić
Milan Luketić
Izeta Ćenanović
Fatima Sulić
Miloš Kandić
Zvonko Lepetić
Špiro Guberina
MuzikaArsen Dedić
ZemljaJugoslavija/Hrvatska
JezikHrvatski
Originalni kanalTVZ
Originalno prikazivanje04.01.1981. – 29.03.1981.
Trajanje30 min po epizodi
Br. epizoda13

Jelenko je jugoslovenska i hrvatska dečija televizijska serija od 13 polučasovnih epizoda snimljena 1980.g. u produkciji Televizije Zagreb (danas Hrvatska Radio Televizija). Prva epizoda bila je emitovana u nedelju 04.01.1981.g. a ostale su emitovane svake sledeće nedelje. Režirao ju je Obrad Gluščević čuven po mnogim ostvarenjima za decu koje je ostavio iza sebe poput filmova: Vuk samotnjak i Kapetan Mikula mali. Pred kraj snimanja Obrad je umro tako da mu je ova serija predstavljala krunu karijere. On je napisao i scenario zajedno sa suprugom Majom Gluščević a veoma upečatljivu muziku radio je Arsen Dedić. Scenario je delom bio zasnovan na motivima knjige "Bijeli jelen" Vladimira Nazora.

Radnja serije smeštena je u bajkovite planinske predele i govori o grupi dece starosti između 5-12 godina koja spašavaju lane nakon što ono ostane bez majke koju ubije lovokradica. Priča dalje govori o njihovoj požrtvovanosti da ga zaštite od odraslih a posebno od lovokradice, o njihovim nestašlucima, prvim ljubavima... Verno je prikazan ondašnji život dece brdskih predela (poput Gorskog Kotara, Like, Cazinske krajine) kao i priroda sa svim svojim ćudima i prelepim prizorima kojima nas daruje.

Obrad Gluščević je za snimanje serije okupio veliku glumačku ekipu sa područja bivše Jugoslavije među kojima su bili Zvonko Lepetić, Špiro Guberina, Fabijan Šovagović, Miloš Kandić, Rade Marković, Ivo Serdar, Finka Pavićević-Budak, Zlatko Madunić... a za dečije uloge kao glavne likove serije mahom je izabrao decu iz Bihaća. Među dečijom glumačkom ekipom izdvajaju se: Ramiz Pašić, Milan Luketić, Izeta Ćenanović, Fatima Sulić, Ljubica Jerković, Miroslav Mrđa, Željko Kovačević...Serija je snimana uglavnom u Sloveniji na području Bleda i Kranjske Gore a jedan manji deo u Gorskom Kotaru.

I 30 godina nakon snimanja ova serija predstavlja posebno mesto u kolektivnom sećanju svih stavnovnika bivše Jugoslavije i rado se gleda i o njoj govori svuda po svetu gde oni žive. HRT je svakih nekoliko godina reprizira dok televizije u Srbiji nisu pokazale zainteresovanost da je i mlađe generacije upoznaju.