Jefim Fomin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jefim Mojsejevič Fomin
{{{opis}}}
{{{opis}}}
{{{opis}}}
Karijera
Čin divizijski komesar
Važnije bitke Obrana Brestske tvrđave

Jefim Mojsejevič Fomin (rus. Ефим Моисеевич Фомин; 15. januar 1909 - 26. jun 1941) bio je sovjetski komunistički aktivist i oficir Crvene armije, poznat kao jedan od vođa obrane Brestske tvrđave na početku operacije Barbarossa.

Rodio se u jevrejskoj porodici u današnjoj Bjelorusiji. Kao dijete je ostao bez roditelja i odrastao u sirotištima. Godine 1924. se kao 15-godišnjak priključio Komsomolu te neko vrijeme radio u tvornici obuće u Pskovu prije nego što je poslan u Pskov gdje je 1930. formalno učlanjen u Partiju. Sljedeće dvije godine je radio u lokalnoj partijskoj organizaciji, prije nego što je poslan u Crvenu armiju da služi kao politički komesar. Tokom sljedećih nekoliko godina je napredovao do čina divizijskog komesara, sve dok u martu 1941. nije degradiran i poslan za komesara 84. puka 6. streljačke divizije, koja je činila dio garnizona u Brestu koji se tada nalazio na tadašnjoj granici SSSR-a i Poljske pod nadzorom nacističke Njemačke.

Fomina je 22. jun 1941. godine, odnosno početak njemačkog napada zatekao u Brestskoj tvrđavi. Nijemci su uspjeli s lakoćom probiti sovjetsku obranu, zauzeli grad i izazvali potpuno rasulo. Fomin je bio među oficirima koji su u tvrđavi uspjeli organizirati preživjele i izbjegle vojnike, te je nekoliko dana uspješno branio Holmska vrata. Nijemci su otpor branitelji slomili tek 29. juna, koristeći tešku aritiljeriju, inženjerce i Luftwaffe. Fomin je zarobljen, te je, u skladu sa komesarskim naređenjem kao politički komesar i Jevrej smjesta pogubljen.

Godine 1957. je nakon rata Fomin posthumno dobio Orden Lenjina. Dana 8. maja 1991. godine, na okupljanju preživjelih veterana 6. divizije, formalno mu je vraćen čin divizijskog komesara.

U filmu Brestska tvrđava iz 2010. godine njegov lik tumači ruski glumac Pavel Derevjanko.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]