One-Eyed Jacks

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jednooki Jack)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
One-Eyed Jacks
Marlon Brando i Pina Pellicer na promotivnoj fotografiji
RežijaMarlon Brando
ProducentGeorge Glass
Walter Seltzer
Frank P. Rosenberg
ScenarioGuy Trosper
Sam Peckinpah (van špice)
Calder Willingham
Rod Serling (rani sinopsis)
PredložakThe Authentic Death of Hendry Jones; autor:
Charles Neider
UlogeMarlon Brando
Karl Malden
Katy Jurado
Pina Pellicer
Ben Johnson
Slim Pickens
MuzikaHugo Friedhofer
FotografijaCharles Lang
MontažaArchie Marshek
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
30. 3. 1961 (1961-03-30) (New York)
[1]
Trajanjekino-verzija:
141 min.
redateljska verzija:
300 min. (uništena, odnosno izgubljena)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6 mil. $[2]
Bruto prihod4,3 mil. $ (kino-dvorane u SAD i Kanada) [3]

One-Eyed Jacks (sh. Jednooki Jackovi; u bivšoj Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Jednooki Jack) je američki vestern film snimljen 1961. u režiji Marlona Branda, poznat kao jedino redateljsko ostvarenje u njegovoj filmografiji.

Film se temelji na romanu The Authentic Death of Hendry Jones Charlesa Naidera, koji je bio inspiriran stvarnim ličnostima i događajima vezanim uz Billyja Kida, mada je radnja iz Novog Meksika premještena u Kaliforniju. Protagonist, koga tumači Marlon Brando je odmetnik Rio koga je njegov partner Dad Longworth (koga tumači Karl Malden) prilikom pljačke u Meksiku ostavio na cjedilu, a zbog čega je završio u zatvoru. Radnja prikazuje kako Rio bježi iz zatvora i, vođen željom za osvetom, dolazi u Kaliforniju gdje otkriva kako je Dad postao ugledni građanin i šerif jednog grada.

Film je originalno trebao režirati Stanley Kubrick, a scenario napisati Sam Peckinpah. Brando se, međutim, tokom snimanja posvađao sa obojicom, a studio Paramount Pictures mu je na kraju izašao u susret prepustivši mu režiju; Brando je kao scenarista angažirao Guya Trospera. Ubrzo se ispostavilo da Brando nema potrebno iskustvo za režiju, te se snimanje produžilo, a verzija koju je dostavio studiju je trajala preko pet sati. Paramount je na kraju film srezao na više od polovice, izazvavši veliko nezadovoljstvo kod Branda. Nakon premijere su kritike bile miješane, a i komercijalni rezultati su bili ispod očekivanja. Sa vremenom je reputacija filma počela rasti, prije svega zbog Brandove glume, ali i primjetnog otklona od dotadašnjih kanona vestern-žanra, odnosno zbog toga što je po prvi put protagonist bio odmetnik, koji bi inače bio negativac. Zbog toga je One-Eyed Jacks tokom kasnijih decenija stekao reputaciju jednog od prvih hollywoodskih anti-vesterna. Historičarima filma je zanimljiv i kao posljednji film u kome je Paramount primijenio tehniku snimanja poznatu kao VistaVision, a koja će se kasnije koristiti isključivo za specijalne efekte.

Peckinpah će kasnije neke od motiva iz svog scenarija iskoristiti u svom poznatom filmu Pat Garrett and Billy the Kid. Svojevrsni homage filmu je godine 1990. odala i TV-serija Twin Peaks gdje je bordel dobio ime One-Eyed Jacks.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Crowther, Bosley (March 31, 1961). „One Eyed Jacks - Screen: Brando Stars and Directs:'One Eyed Jacks' in Premiere at Capitol”. The New York Times. Pristupljeno 16. II 2014. 
  2. „One-Eyed Jacks”. Turner Classic Movies. Pristupljeno 16. II 2014. 
  3. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69

Vanjske veze[uredi | uredi kod]