Java (virtualni stroj)

Izvor: Wikipedia

Java Virtualna Mašina (obično skraćeno na JVM) je virtualna mašina koja može izvršavati Java kompajlirani byte kod, tkz. Javin bytecode. JVM je osnovna komponenta Java platforme, te implementacija JVM-a na različitim hardver i softver platformama omogućava Javu da funkcioniše na tim platformama, tj. zadovoljava jedan od Javinih osnovnih ciljeva da se kod piše na jednom operacionom sistemu, a izvršava na više (((en))).

Način Izvršavanja[uredi - уреди]

Programi, da bi se izvršavali na JVM-u, moraju biti kompajlirani u standardni binarni format, tkz. bytecode, gdje je svaka .java datoteka kompajlirana u odgovarajuću .class datoteku. Ako program sadrži više .class datoteka, one se mogu staviti u jedan JAR datoteku (ili Javinu Arhivu), što olakšava distribuciju tog programa.

Binarny bytecode se izvršava u JVM-u emulacijom JVM-ovih instrukcija putem interpretacije ili primjenom tkz. just-in-time kompajler (JIT), poput Sun-ovog HotSpot JIT-a.

Javin bytecode je napravljen na bazi staka (en. stack - gomila), tj. JVM-ov interpreter koristi stak-baziranu arhitekturu pri izvršavanju. Za razliku, JIT kompajlira bytcode u mašinski kod (te je brži u toku izvršavanja). Svaka thread ima svoj stak i programski računar.