Johannes Janssonius

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jan Janssonius)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
(nl) Nieuwen Atlas (1641)
(la) Imperium CaroliMagni (1657)

Johannes Janssonius 1 (Arnhem, 1588. − Amsterdam, 11. juli 1664), nizozemski kartograf koji je živio i djelovao u Amsterdamu tokom 17. vijeka.

Biografija[uredi | uredi kod]

J. Janssonius rođen je u Arnhemu kao sin Jana Janszoona starijeg, izdavača i knjižara. Godine 1612. oženio je Elisabeth Hondius, kćer flandrijskog kartografa Jodocusa Hondiusa. Prve karte Francuske i Italije objavio je 1616. godine. Sedam godina kasnije otvorio je kartografsku knjižaru u Frankfurtu, a potom i u Danzigu, Stockholmu, Copenhagenu, Berlinu, Königsbergu, Ženevi i Lyonu. Nakon što je mu je prva žena umrla 1627. godine, dvije godine kasnije oženio je Elisabeth Carlier. Tokom 1630-ih osnovao je partnerstvo sa zetom H. Hondiusom i zajedno su izdavali Mercator-Hondius-Janssoniusove atlase.

Pod vodstvom Janssoniusa, Hondiusov atlas znatno je proširen i preimenovan u „Novi atlas” (lat. Atlas Novus). Godine 1638. imao je tri toma od kojih je jedan u potpunosti bio posvećen Italiji. Osam godina kasnije izdan je i četvrti tom o engleskim grofovijama koji je sadržavao karte slične atlasu W. Blaeua, izdanom godinu dana ranije. Iako je Janssonius na temelju tih podudaranja često optuživan za plagiranje, neke od uključenih karata izrađene su ranije ili obuhvaćaju različite regije. Do 1660. godine Janssoniusov atlas obuhvaćao je ukupno 11 tomova s radovima više stotina autora i bakrorezaca, zbog čega je naslovljen kao „Veliki atlas” (Atlas Major). Uključivao je i prikaze velikog broja gradova, 33 karte svjetskih mora (lat. Atlas Maritimus), te 60 karata starovjekovnih zemalja. Izdanja su štampana na nizozemskom, latinskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Nakon Janssoniusove smrti, izdavačku kuću preuzeo je njegov zet J. van Waesbergen. Londonska knjižara Moses Pitt pokušala je objaviti cijeli Veliki atlas na engleskom jeziku, no 1683. godine nakon izdanja četvrtog toma ostali su bez sredstava.

Povezano[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  • 1  U literaturi je ponekad imenovan i kao Jan, Johann ili Ioannes.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Johannes Janssonius