James i Lily Potter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

James Potter i Lily Potter (r. Evans) su imaginarni likovi iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Oni su pokojni roditelji Harry Pottera.

James[uredi | uredi kod]

James Potter
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Harry Potter i Kamen mudraca
Portratirao/la Adrian Rawlins (odrasli J.P.)
Robbie Jarvis (mladi J.P.)
Detalji
Ostale informacije
DomGryffindor
Krvčista krv
VjernostRed feniksa
Glavni članak: James Potter

James Potter rođen o.1960. u Engleskoj. Imao je smeđe oči, nešto duži nos od Harryjevog, ali isto mršavo lice, iste ruke i neurednu crnu kosu, a u školskim je danima bio gotovo iste visine kao i Harry. Pohađao je Hogwarts od oko školske godine 1970./1971. do 1977./1978. i bio je u domu Gryffindora. Njegovi su najbolji prijatelji bili Sirius Black, Remus Lupin i Peter Pettigrew. Sirius se nije slagao sa svojim roditeljima pa je u dobi od 16 godina pobjegao od kuće i preselio se k obitelji Potter do završetka školovanja. Jamesovi roditelji su Siriusa smatrali "drugim sinom". James je bio sin jedinac i njegovi su rodtileji već bili stariji kad su ga dobili, čak i po čarobnjačkim mjerilima.

James Potter je tokom školovanja bio prilično arogantan, kako ga je opisao i Severus Snape, ali je s vremenom sazreo. Harry je u Snapeovom sjećanju vidio da se James tokom školovanja prema Severusu ponašao nasilno. Imao je naviku bacati uroke na sve koji bi ga iritirali, a bio je i vještiji u magičnim dvobojima od Snapea, unatoč Snapeovom dobrom poznavanju crne magije. Nakon što je vidio Snapeovo sjećanje Harry se morao složiti sa Snapeovom procjenom arogantnosti svog oca zbog čega je bio duboko deprimiran. U odbranu njegovog "nasilništva" Sirius je rekao Snape čak i u mlađim danima bio zloban i da nije bio "nevina žrtva" kakvom se doimao te da je James mrzio Snapea zbog njegove opsjednutosti crnom magijom.

James je bio briljantan učenik, a u Harryju Potteru i Kamenu mudraca spomenuto je i da je bio glavni prefekt. Bio je i igrač Gryffindorske metlobojske ekipe. U filmu je spomenut kao tragač, ali J. K. Rowling je potvrdila da je zapravo bio lovac.

Lily[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Lily Potter
Lily Potter
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Harry Potter i Kamen mudraca
Portratirao/la Geraldine Somerville (odrasla L.P.)
Susie Shinner (mlada L.P.)
Detalji
Ostale informacije
DomGryffindor
Krvbezjačkog podrijetla
VjernostRed feniksa

Lily Potter (r. Evans o. 1960.) je imala blistavo zelene oči i gustu tamno crvenu kosu do ramena. Profesor Slughorn je rekao da je imala urođeni talent za Čarobne napitke te da je bila veoma hrabra, zabavna i šarmantna. Bila je i član Slugovog kluba kojeg je vodio Slughorn i čiji su članovi bili obećavajući učenici. Lily je bila bezjačkog porijekla i njezina je sestra Petunia prezirala zato što je vještica i smatrala ju je "čudakinjom", vjerojatno zbog ljubomore na nju zato što su njezini roditelji 'više' voljeli Lily.

Lily je na posljednjoj godini školovanja postala glavna prefektica. Tokom većeg dijela vremena provedenog u Hogwartsu Lily je Jamesa smatrala samo arogantnim nasilnikom. U Snapeovom je sjećanju Harry vidio kako je James napisao i uređivao Lilyine inicijale, a Sirius je primijetio da James nije mogao odoljeti tome da se pravi važan (i napravi budalu od sebe) kad god je Lily bila u blizini. Međutim, Lily je branila Snapea od Jamesa (barem dok je ovaj nije nazvao "mutnjakušom") kad je James bacio urok na njega. Nakon što je James na petoj godini pozvao na spoj rekla mu je da ne bi izašla s njim čak ni da mora birati između njega i orijaške lignje. Harry je tako dobio dojam da je Lily mrzila Jamesa, ali Sirius i Lupin su ga uvjerili da ona nije mrzila svog budućeg muža nego da su samo imali težak početak.

Nakon što je James sazrio i promijenio svoje ponašanje, Lily je tokom sedme godine počela hodati s njim te su se zaljubili i vjenčali, a Sirius je bio Jamesov kum na vjenčanju.

Petunia se sjeća da je upoznala "groznog dečka" koji je znao magiju, ali nije poznato je li mislila na Jamesa. Lupin je rekao Harryju da su se njegovi roditelji zaljubili na sedmoj godini i da su se vjenčali ubrzo nakon završetka školovanja. Nije poznato koje su karijere izabrali nakon odlaska iz škole. Rowling je rekla da je "James naslijedio dosta novca pa mu nije trebao dobro plaćen posao."

James, Lily i Harry[uredi | uredi kod]

James i Lily su imali sina, Harry Pottera, rođenog 31. jula 1980. James i Lily su bili članovi Reda feniksa, čarobnjačke organizacije koja se borila protiv Lorda Voldemorta i njegovih sljedbenika, Smrtonoša.

Sybill Trelawney je izrekla proročanstvo koje kaže da će se krajem jula roditi dijete čji su se roditelji tri puta sukobili sa Lordom Voldemortom i da će to dijete imati moć da se suprostavi Gospodaru tame. Severus Snape je prenio dio proročanstva Voldemortu. Iako se proročanstvo može odnositi i na Harryja i na Nevillea, Voldemort je ipak odabrao Harryja i odlučio ga ubiti. Pottteri, znajući da ih Voldemort traži, odlučili su se sakriti u Godricovoj dolini, te koristili su čaroliju Fidelius kako bi se sakrili. Na nesreću za Čuvara tajne su odabrali Petera Pettigrewa koji ih je izdao i prodao Voldemortu. 31. oktobra 1981. Voldemort ih napada u njihovoj kući. Prvo se suočava sa Jamesom Potterom kojeg ubija. Zatim pronalazi Lily koja se žrtvuje kako bi spasila Harryja, te i ona umire. Svojom žrtvom je aktivirala posebnu magiju, magiju koja je zaštitila Harryja od Voldemorta. Kada je Voldemort bacio kletvom Avada Kedavra na Harryja, kletva se odbila i pogodila njega. Voldemort je jedva ostao živ zahvaljujući horkruksima. Na pitanje da li je te noći još neko bio u kući, Rowling je rekla da nema komentara. [1]

Harry je odveden svojoj teti, Petuniji Dursley gdje je proveo narednih 10 godina. Voldemort nije mogao napasti Harryja sve dok on naziva domom kuću u kojoj živi krv njegove majke.

Voldemort nije mogao dotaći Harryja jer u njemu teče krv Lily Potter. To se vidi u Harry Potteru i Kamenu mudraca, kada profesor Quirrell (u kojem je Voldemort), kada pokuša dotaći Harryja, počinju mu plikovi iskakati na koži (u filmu se raspada). U Harry Potteru i Plamenom peharu, Voldemort uzima Harryjevu krv kako bi obnovio svoju, te tako u njemu teče Harryjeva krv. Na taj način opet može dotaći Harryja.

James je animagus. Njegov oblik je jelen, odnosno parožak. Interesantno je da Harryjev patronus ima oblik paroška. Također je vrlo važna činjenica da Harry ima majčine oči. J. K. Rowling je izjavila da će u sedmoj knjizi Harry Pottera biti puno više o Lily Potter.

Porodično stablo[uredi | uredi kod]

 
 
G. i gđa. Dursley
 
 
 
 
 
G. i gđa. Evans
 
 
 
G. i gđa. Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marjorie Dursley
 
Vernon Dursley
 
Petunia Evans
 
Lily Evans
 
James Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dudley Dursley
 
 
 
 
 
Harry Potter
 
 

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]