James Prescott Joule

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
James Prescott Joule

Rođenje 24. prosinca 1818.
Ujedinjeno Kraljevstvo Salford, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 11. listopada 1889.
Ujedinjeno Kraljevstvo Sale, Ujedinjeno Kraljevstvo
Polje fizika
Poznat po Prvi zakon termodinamike

James Prescott Joule (Salford, 24.12.1818 – Sale, 11.10.1889) je bio engleski fizičar i pivar.

Kao sin bogatog pivara, porodica ga je poslala (sa svojim bratom) da ga podučava Džon Dalton. Posle obrazovanja, kao menadžer u pivari svoga oca (koju je vodio skoro ceo svoj život) razmišljao je o zameni parnih mašina sa tada novim izumom, električnim motorom.

Njegov naučni rad se bazirao na proučavanju toplote, i njene veze sa elektricitetom i mehanikom. 1841. je u članku koji je poslao Kraljevskom društvu[1] pokazao da provodnik kroz koji prolazi električna struja proizvodi toplotu u količini koja je proporcionalna otporu provodnika i kvadrata struje koja prolazi kroz njega. Ovaj fenomen je poznat kao Džulov zakon.

Preko eksperimenata [2] pokazao je da toplota i rad mogu da se pretvaraju jedno u drugo, čuvajući njihovu kumulativnu vrednost. Naime, u mehaničkim i hidrauličkim mašinama zbog trenja deo rada se pretvara u toplotu, a u toplotnim mašinama rad se dobija preko veličine ekvivalentne toploti. Ovaj Džulov princip je poznat kao mehanički ekvivalent toplote, u kojem je on praktično pokazao zakon održanja energije za termodinamičke sisteme. Ovi njegovi rezultati su puno doprineli definisanju prvog principa termodinamike.

Sa Lordom Kelvinom je razvijao temperaturnu skalu.

U njegovu čast današnja SI jedinica za rad i energiju nosi naziv džul (simbol J).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Joule, J.P. (1841) "On the heat evolved by metallic conductors of electricity" Philosophical Magazine, 19, 260; Scientific Papers 65
  2. Joule, J.P. (1845) "On the Mechanical Equivalent of Heat", Brit. Assoc. Rep., trans. Chemical Sect, p.31, read before the British Association at Cambridge, June