Izopačenje misije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izopačenje misije (engleski: Mission creep) je izraz kojim se u politici, pogotovo međunarodnoj, opisuju situacije u kojima neka organizacija ili država sudjeluje u nekom projektu koristeći daleko više resursa i/li sa drukčijim i daleko ambicioznijim krajnjim ciljevima nego onima pod kojima je u taj projekt ušla. Taj se izraz u pravilu koristi za oružane sukobe, i to one u kojem sudjeluju države čije su vlade to nastojale opravdati ograničenim ciljevima ili kratkotrajnošću misije. Do izopačenja misije može doći u slučajevima kada je neka vlada namjerno obmanjivala javnost o svojim stvarnim ciljevima; kada ohrabrena početnim rezultatima odluči proširiti svoje ciljeve; i kada neočekivano veliki troškovi, gubici ili početni neuspjesi misije zahtijevaju radikalnije ciljeve koje bi to opravdali, odnosno čije bi ispunjenje očuvalo ili povratilo u dotadašnjem sukobu izgubljeni prestiž. Izraz "izopačenje misije" je gotovo u pravilu pežorativan i koristi se u svrhu kritiziranja vlada i političara koje su se pokazale nepoštenima ili nesposobnima.

Sam izraz je prvi put korišten 1993. u Washington Postu od strane američkog novinara Jim Hoaglanda koji je nastojao ukazati na eventualne opasnosti od oružane eskalacije tadašnje američke vojne intervencije u Somaliji koja se od ispočetka čisto humanitarne akcije pretvorila u nastojanje da se Somaliji nametne trajno političko rješenje. Izraz je popularnost posebno stekao nakon bitke u Mogadišuu u oktobru iste godine, koja je mnogima predstavljala ostvarenje svega onoga na što je Hoagland upozoravao.

Izraz se počeo koristiti retroaktivno za opisivanje sličnih fenomena u prošlosti, pri čemu se najčešće spominje sudjelovanje u SAD u vijetnamskom ratu. U najnovije doba se kao primjer izopačenja misije spominje rat u Libiji, odnosno zračna intervencija zapadnih sila pod izgovorom zaštite civila uhvaćenih u građanski rat, a koja se u praksi pretvorila u nastojanje da se svim sredstvima ukloni Moamer Gadafi. [1]

V. također[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]