Izgladnjelost

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Izgladnjivanje)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Izgladnjivanje ili gladovanje predstavlja dugotrtajano ili potpuno odsustvo potrošnje hrane, odnosno ekstremni oblik pothranjenosti. Tijelo se zbog pomanjkanja vitamina, minerala, hrane i energije ne može normalno razvijati i obavljati normalne funkcije. Izgladnjivanje sa vremenom dovodi do trajnog oštećenja organa i lako može dovesti do smrti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svaki dan od posljedica gladi umire više od 25.000 ljudi, a u svakom trenutku je više od 800 miliona ljudi kronično potrhranjeno. U prosjeku, od pothranjenosti i gladi svakih pet sekundi umre jedno dijete.

Simptomi[uredi | uredi kod]

Gladovanje uzrokuje gubitak tjelesne masti i mišića, s time da katabolički proces (proces razgradnje) počinje tek kad nema unosa hranjivih tvari, pa se mora koristiti vlastito tijelo.

Simptomi izgladnjivanja su ispočetka vezani uz pomanjkanje vitamina, a uključuju anemiju , beriberi , pelagra i skorbut. Sve te bolezni uzrokuju , edeme , izpuščaje in srčno popuščanje . Sve te bolesti uzrokuju proljev , edem , osip , i zatajenja srca. Izgladnjela osoba je razdražljiva, umorna i pospana.

Namjerno izgladnjivanje[uredi | uredi kod]

Izgladnjela Livila odbija hranu.
Ilustracija koju je napravio André Castagne

Izgladnjelost može biti posljedica namjernih aktivnosti, i tada se za nju koristi izraz izgladnjivanje. Za to su najčešći primjeri u ratu kada se branitelji nekog grada, zgrade, područja ili položaja blokiraju, odnosno opsjedaju, te im je onemogućena opskrba hranom; svrha takve aktivnosti jest natjerati ih da se predaju ili napuste položaj.

Izgladnjelost se u prošlosti također primjenjivala kao posebna vrsta smrtne kazne, a obično je bila primjenjivana za pripadnike aristokracije i to u obliku zazidavanja; osuđenici su bili živi zazidani u ograničeni prostor te ostavljeni da nakon nekoliko dana ili tjedan umru od gladi i žeđi. Jedan od najpoznatijih primjera je Ugolino della Gherardesca, koji je zajedno sa sinovima i rodbinom bio živ zazidan u tornju Muda u Pisi, a što je Dante opisao u Božanstvenoj komediji.

I sama osoba se može namjerno izgladnjivati, bilo u svrhu vršenja samoubistva, bilo iz vjerskih razloga, bilo kao poseban oblik političkog protesta poznat kao štrajk glađu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]