Ivo Bego

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivo Bego
Osobne informacije
Puno ime Ivo bego
Nadimak Pule
Rođenje Split, 23. veljače 1937.
Visina 185 centimetara
Pozicija branič
Profesionalni klubovi*
Godina Klub Nastupi (golovi)
1955. - 1965. NK Hajduk Split 91 (0)
Napomene

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
broje se samo za ligu iz koje je klub.

Ivo Bego (Split, 23. veljače 1937.), jedan od legendarnih Hajdukovih igrača. Za bili dres nastupao je od 1955. do 1965. i odigrao 253 utakmice, te postigao 14 pogodaka.

Osvojio je Prvenstvo 1955. Obrambeni igrač, poznat po oštrini i hrabrosti. Većinu utakmica odigrao je kao lijevi ili desni bek, ali je na početku karijere u Hajduku igrao centarfora, a u prvu momčad ubacio ga je trener Aleksandar Tomašević koji je naslijedio Jozu Matošića.

Zbog svoje oštrine bio je na glasu kao "cipadur", a dvojicu igrača na jednoj utakmici sa Dinamom poslao je sa terena pravo u bolnicu, bili su to Ilijas Pašić (dinamovo krilo) koji je nesretno naletio na njegovu kopačku, i za šta je bio sam kriv, a drugi je Mirko Stojanović, rezervni golman koji je odmah nakon toga Ivu počeo nazivati ubojicom, na što je ovaj odgovorio nokautom pa je Stojanović završio u bolnici sa manjim potresoom mozga.

Ivo Bego je nakon igračke karijere ostao i dalje veliki zaljubljenik u Hajduk. U listopadu 2011. preživio je srčani udar, a tri mjeseca kasnije odlazi čistiti snijeg na Poljud. 2012. godine proslavio je svoj 75 rođendan[1]. Dvojica njegove braće su također hajdukovci Boran zvan Kubala i Zvonko.

Statistika u Hajduku[uredi | uredi kod]

Statistika u Hajduku[2]
Natjecanje Nastupi Golovi
Prvenstvo 91 0
Kup 10 2
Superkup 0 0
Međunarodne 5 0
Splitski podsavez 0 0
Ukupno 106 2

Prijateljske 147 12
Sveukupno 253 14

Golovi Ive Bege[uredi | uredi kod]

Ivo Bego za Hajduk je odigrao 253 utakmice izabio 14 golova, od čega 2 zgoditka na utakmicama za kup. Svoj prvi zgoditak daje još na svom prvom službenom nastupu 13. rujna 1955, bila je to Kup utakmica (osmina finala) sa Budućnosti u Splitu kada nastupa u početnom sastavu, a Hajduk ju je dobio sa 4:2 pogodima I. Bege, Vukasa, Vidoševića i jednog autogola.

Drugi zgoditak dao je Zagrebu za četvrtinu finala 2. listopada iste godine, a završilo je sa 3:0, ostala dva gola dao je Žanetić.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Ivo Bego kao igrač od svojih kolega dobio je nadimak Pule, zbog svojih dugačkih nogu. Oženjen je suprugom Biserkom i ima dvoje djece, Katu i Vinka, koje je nazvao prema svojim roditeljima. Po struci je pismoslikar, a ima i završenu srednju Poljoprivrednu školu u Kaštelima, te do umirovljenja sa ostalom braćom drži otvoren obrt

Ivo Bego navodi da nikada neće prežaliti dva poništena gola protiv Crvene zvezde, jer je prema sučevoj izjavi dva puta pokosio i Hajdukove i Zvezdine igrače što su prema njemu bili faulovi.

Begine izjave[uredi | uredi kod]

“Volin Zagreb, ali - ne volin Dinama! Za mene postoji sam Hajduk.”

  • “Dinamu želin da izgubi svaku utakmicu: i u Hrvatskoj i u Evropi!”.
  • “Nije mi bilo mrsko kad je Dinamo ispada iz Lige prvaka!”

Povezani članci o braći Bego[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]