Ivanhoe (film, 1952)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ivanhoe (1952 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivanhoe
originalni filmski poster
RežijaRichard Thorpe
ProducentPandro S. Berman
ScenarioÆneas MacKenzie
Noel Langley
Marguerite Roberts
PredložakIvanhoe; autor:
Sir Walter Scott
UlogeRobert Taylor
Elizabeth Taylor
Joan Fontaine
George Sanders
Emlyn Williams
Felix Aylmer
Finlay Currie
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaFreddie Young
MontažaFrank Clarke
DistribucijaMGM
Datum(i) premijere
31. 7. 1952 (1952-07-31)
Trajanje106 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,842.000 $[1]
Bruto prihod10,878.000 $[1]

Ivanhoe je američki historijski film snimljen 1952. godine u režiji Richarda Thorpea. Predstavlja ekranizaciju istoimenog romana škotskog književnika Waltera Scotta. Radnja je smještena u Englesku na kraju 12. vijeka u vrijeme nakon što je kralj Richard Lavlje Srce zarobljen pri povratku iz Trećeg križarskog rata, a njegov brat John odbijao platiti otkupninu kako bi mogao što duže vladati u njegovo ime. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Robert Taylor, je saksonski plemić koji se kao vitez bori na turnirima nastojeći sam prikupiti novac za otkupninu.

Ivanhoe je predstavljao jedan od najambicioznijih projekata studija MGM, koji je u njega uložio veliki novac, prije svega u raskošne kostime, scenografiju i scene bitaka koje su snimane u boji na engleskim lokacijama. Najveći problem je, pak, predstavljao scenarij Marguerite Roberts koja se tokom produkcije zbog komunističke prošlosti našla na Hollywoodskoj crnoj listi, te su producenti morali ishoditi scenarističkog sindikata Screen Writers Guild da je izbrišu sa špice. Publici se film, u kome je značajno skraćena i u manjem dijelu izmijenjena radnja originalnog romana, izuzetno svidio, te je završio s rekordno dobrim rezultatima za MGM te kao jedan od najgledanijih hollywoodskih filmova godine.

Richard Thorpe je nedugo potom zajedno sa Robertom Taylorom snimio dva filma sa radnjom smještenom u srednji vijek - Knights of the Round Table (1953) i The Adventures of Quentin Durward - pa se Ivanhoe zato ponekad navodi kao prvi dio neslužbene trilogije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Vanjske veze[uredi | uredi kod]