Ivana Hodak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ivana Hodak (7.2. 1982. - 6.10. 2008.) je bila hrvatska pravnica, najpoznatija po tome što je bila kći poznatog advokata Zvonimira Hodaka i Ljerke Mintas-Hodak, bivše potpredsjednice hrvatske vlade. Dana 6.10. 2008. u 11 sati je ubijena s dva hica iz pištolja u haustoru zgrade gdje su joj živjeli roditelji. Ubistvo se dogodilo nedugo nakon što je u Hrvatsku iz Austrije izručen bivši general Vladimir Zagorec, koga njen otac zastupa u procesu zbog krijumčarenja dijamanata.

Ubistvo, izvršeno usred bijela dana i u neposredno blizini sjedišta Policijske uprave Zagrebačke i Ministarstva vanjskih poslova, izazvalo je šok i sveopće zgražanje u hrvatskoj javnosti, ali i zahtjeve za ostavkom vlade premijera Ive Sanadera, s obzirom da ga se držalo odgovornim za dramatičan pad razine sigurnosti u Zagrebu i Hrvatskoj. Nekoliko sati kasnije, Sanader je objavio kako će smijeniti ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, ministricu pravosuđa Anu Lovrin i ravnatelja policije RH Marijana Benka. Na njihova mjesta su kasnije došli Tomislav Karamarko, dr. Ivan Šimonović i Vladimir Faber.

U trenutku ubistva Ivana Hodak je bila u ljubavnoj vezi s Ljubomirom Pavasovićem-Viskovićem, advokatom koji zastupa Hrvoja Petrača, bivšeg poduzetnika osuđenog zbog otmice Zagorčevog sina.

U februaru 2009. je u Zagrebu uhapšen Mladen Šlogar, beskućnik koji je priznao da je ubistvo počinio iz osvete, uvjeren da ga je Zvonimir Hodak prevario nudeći mu posao prije petnaest godina. U martu 2010. je nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Do hvatanja Šlogara su u hrvatskim medijima i javnosti bile česte medijske špekulacije da je to ubistvo povezano sa sukobom Zagorčevog i Petračevog klana, odnosno s bombaškim napadom na Ivu Pukanića koji se dogodio nekoliko tjedana kasnije.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]