Ivan Tabaković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan Tabaković
impresionizam, ekspresionizam, pop art
Biografske informacije
RođenjeArad, 10. studenog 1898.
SmrtBeograd, 27. lipnja 1977.
Opus
Poljeslikarstvo

Ivan Tabaković (Arad, Rumunjska, 10. studenog 1898. - Beograd, 27. lipnja 1977.), jugoslavenski i srpski slikar i keramičar, jedan od osnivača grupe Zemlja.

Biografija[uredi | uredi kod]

Ivan Tabaković krenuo je sa studijem slikarstva najprije na Akademiji u Budimpešti, potom se prebacio na tadašnju Privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt ( današnju zagrebačku Likovnu Akademiju) u Zagreb. U jesen 1922, privremeno napušta studij u Zagrebu i odlazi u München, gdje dva pohađa dva semestra na tamošnjoj Akademiji u klasi profesora Bechera Gundala, pored toga pohađa i privatne satove slikanja kod Hansa Hofmanna. Studij je završio u Zagrebu, u kojem je 1926. g. dobio namještenje kao crtač na Institutu za Anatomiju, Medicinskog Fakulteta. U Zagrebu je jedan od suosnivača grupa Zemlja, i izlaže na njihovoj prvoj izložbi u salonu Ulrich, 1929.

1930. seli se u Novi Sad, a od 1938. radi kao nastavnik na Školi Primenjene umjetnosti u Beogradu. Nakon drugog svjetskog rata, 1948. Škola Primenjene umetnosti diže se u rang Akademije. No Tabaković je napušta te iste 1948. i odlazi na novo novoustanovljenu Akademiju za Primenjenu umetnost , na odjel keramike, na kojem će ostati do svog umirovljenja. Akademiju je napustio jer mu se nije dopala krutost u slijepom provođenju estetike socijalističkog realizma, koju je Akademija rigidno provodila.

Slikarstvo Ivana Tabakovića[uredi | uredi kod]

Slikarstvo Ivana Tabakovića imalo je tri različite faze. U prvoj zagrebačkoj zemljaškoj fazi, karakteristika je blaga geometrizacija likova i kristalizacija oblika, kompozicije su mu posvećene ljudima; Tučnjava (1926), Utakmica (1927), Genius (1929). U drugoj novosadskoj fazi Tabaković slika intimističke prizore. U posljednjoj fazi od sredine 1950-ih do kraja života, Tabaković eksperimentira, istražuje, od pop arta do slikarstva sa metafizičkim prizvucima; Sjene (1954), Poruka (1968).

Nagrade[uredi | uredi kod]

  • Međunarodna izložba ( Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne), Pariz 1937. g. - Grand Prix
  • Međunarodna izložba keramike, Prag 1962. g. - zlatna medalja

Nagrada Ivan Tabaković[uredi | uredi kod]

  • Od 1982. g. Srpska akademija nauka dodjeljuje bienalnu nagradu je za stvaralaštvo u vizualnoj umjetnosti - Ivan Tabaković

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]