Ivan Mozžuhin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan Mosjoukine
glumac
Biografske informacije
RođenjeIvan Iljič Mozžuhin
(1889-09-26)26. 9. 1889.
Penza, Rusko Carstvo
Smrt18. 1. 1939. (dob: 49)
Pariz, Francuska
PseudonimJwan Mosjukin
Ivan Mozzukhine
Iwan Mosjoukine
SupružnikNatalija Lisenko
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period1911-1936
Znamenite uloge
Sergije u Otac Sergije

Ivan Iljič Mozžuhin (ruski: Иван Ильич Мозжухин; 26. septembar 1889 - 18. januar 1939) bio je ruski kazališni i filmski glumac, poznat kao jedna od najvećih zvijezda ruske, a potom francuske kinematografije u nijemoj eri.

Glumom se počeo baviti za vrijeme studija prava u Moskvi, kojega je 1910. godine napustio kako bi se priključio trupi putujućih glumaca. Brzo se nametnuo kao jedan od popularnih glumaca, čija su specijalnost bile adaptacije ruskih književnih klasika. Za vrijeme Ruske revolucije se 1917. godine sklonio na Krim, odakle je poslije emigrirao u Francusku zajedno sa nizom najuglednijih ruskih sineasta. Tamo je stekao veliku popularnost nizom filmova gdje je tumačio neodoljive zavodnike, ali pokušaj da je unovči u Hollywoodu kao "ruski Valentino" nije uspio. Karijeru mu je ozbiljno načeo zvučni film, ali i tuberkuloza kojoj je na kraju podlegao.

Francuski književnik Romain Gary je tvrdio da je Mozžuhin njegov otac, te ga je koristio kao lik u autobiografskom romanu La promesse de l'aube. U njegovoj ekranizaciji istoimenoj filmskoj ekranizaciji ga je tumačio Jules Dassin.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kod]

Veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]