Ivan Ajvazovski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan Ajvazovski
Հովհաննես Այվազովսկի
realizam
Potret Ivana Ajvazovskog, autor Aleksej Tiranov.
Biografske informacije
Rođenje29. jul 1817
Feodosija,  Rusko Carstvo
Smrt5. 5. 1900. (82 godina)
Feodosija,  Rusko Carstvo
Opus
Poljeslikarstvo
Znamenita djela

Ivan Ajvazovski (rus. Ivan Konstantinovič Aйvazovskiй, jermenski: Հովհաննես Այվազովսկի; 29. jul 18175. maj 1900.) je bio ruski slikar jermenskog porekla, najpoznatiji po svojim slikama mora koje zauzimaju više od polovine njegovog ukupnog stvaralaštva.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u siromašnoj jermenskoj porodici. Njegov talenat kao slikara još u ranom dobu donosi mu sponzorstvo da se školuje prvo u gimnaziji a posle i Umetničkoj školi u Sankt Peterburgu, koju završava osvojivši za svoje radove „zlatnu medalju“.

Osvajajući priznanja za svoje slike pejzaža i otvorenog mora, odlazi da slika seriju portreta manjih gradova, pre nego što odlazi da proputuje Evropu u potrazi za iskustvima. Kasnije slika radove prikazujući mornaricu na otvorenim morima što pozdravlja i prihvata tadašnja ruska mornarica. Takođe slika i nešto radova vezanih za Osmansko carstvo i sultana, i te slike se danas nalaze u Turskim muzejima.

Zahvaljujući svom dugom životu, Ajvazovski postaje najprofitabilniji ruski slikar onog doba. Za sobom ostavlja preko 6000 radova do svoje smrti 1900. Sa svojim novčanim fondovima tokom života otvara umetničku školu i galeriju u svom rodnom gradu.

Radovi Ajvazovskog su na aukcijama dostizali cifru i do 3.200.000 dolara, a njegova internacionalna reputacija i dan danas raste.

Galerija izabranih radova[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]