Italijansko državljanstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
državljanstvo250px
državljanstvo250px

Državljanstvo Italije mogu dobiti svi oni koji imaju bar jednog roditelja koji je poreklom iz Italije i koji ima italijansko državljanstvo.

Pripadnci italijanskih manjina i udruženja u Istri i u Rijeci imaju i italijansko i hrvatsko državljanstvo jer je ta teritorija pre Drugog Svetksog Rata bila pod upravom zvaničnog Rima. Pravo na dvojno državljanstvo za italijansku manjinu u Istri garantuju i italijanski ustav i ustav Republike Hrvatske.

Procedura za sticanje italijanskog državljanstva je olakšana za decu koja su rođena u Italiji.

Procedura za sticanje državljanstva je takođe olakšana za osobe koje su se odrekle svog prethodnog državljanstva.

Osobe sa desetogodišnjim boravkom u Republici Italiji imaju pravo da zatraže i dobiju državljanstvo te iste.

Osobe koje su sklopile brak sa italijanskim državljaninom ili državljankom mogu dobiti državljanstvo ali pod uslovom da brak traje najmanje 3 godine.

Oni koji žele dobiti italijansko državljanstvo moraju biti čisti pred zakonom i, uz dokumentaciju, moraju poslati i jedno pismo Predsedniku Republike Italije u kojem zvanično traže italijansko državljanstvo navodeći i razloge.

Italija je država članica Evropske Unije dakle ko dobije državljanstvo te zemlje automatski postaje i državljanin Evropske Unije i ima pravo obratiti se za pomoć diplomatiskim predstavništima ne samo Italije nego i EU-a.

Italija ima zakon o dvojnom državljanstvu, dakle moguće je dobiti italijansko državljanstvo a istovremeno sačuvati i državljanstvo zemlje porekla.

Mnogi Srbi u Italiji imaju i srpsko i italijansko državljanstvo.

Vidi još[uredi | uredi kod]