Italijanska Socijalna Republika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Italijanska socijalna republika)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Talijanska Socijalna Republika
Repubblica Sociale Italiana
Marionetska država Velikoga Njemačkog Reicha
  
1943. – 1945.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija Talijanske Socijalne Republike
Lokacija Talijanske Socijalne Republike
Glavni grad Rim (de iure)
Salò (de facto)
Jezik/ci talijanski
Religija nije definirano
Vlada Diktatura
Duce
 - 1943. – 1945. Benito Mussolini
Historija Drugi svjetski rat
 - Operacija Hrast 12. 9. 1943.
 - Ukinuta 25. 4. 1945.

Italijanska Socijalna Republika (ital. Republica Sociale Italiana ili RSI) je bila marionetska država koju je vodio Benito Musolini. RSI je nastala u severnoj Italiji, ali je zavisila od Vermahta. Država je bila još poznata kao Salska Republika (ital. Repubblica di Salò) jer je ministar inostranih poslova RSI-a (Musolini) boravio u Salou — malom gradiću kod jezera Garda. Italijanska Socijalna Republika je bila drugi i zadnji predstavnik fašizma u Italiji.

Stvaranje RSI-a[uredi | uredi kod]

Nakon savezničkog iskrcavanja na Siciliji, Veliko fašističko veće je na predlog Dina Grandija, izglasalo nepoverenje Musoliniju. Sledeći dan kralj Italije Vitorio Emanuele III je otpustio Musolinija iz vladajućeg kabineta sa naredbom da se uhapsi. U ovo vreme u monarhiji je porastao broj fašističkih članova vlade i Italijana kojima je dosadio rat koji su počeli da gube. Nova vlada započela je tajne pregovore sa Saveznicima o kapitulaciji Italije i prelasku na stranu Saveznika. Ovo bi značilo i objava rata Nemačkoj.

Kada su Nemci u Italiji uvideli šta se dešava poslali su najbolje jedinice Vermahta sa ciljem očuvanja pro-nemačke vlade. To je bila prepreka savezničkom napredovanju kroz Italiju, što je uticalo na Italiju. Dok se novi predsednik vlade Bodoljo kleo na slepu odanost Nemačkoj, poslanici Italijanske vlade podpisali su kapitulaciju i razoružanje.

Galerija[uredi | uredi kod]