Isprani

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Isprani (1995.))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Isprani
poster
RežijaZrinko Ogresta
ProducentJadran film
HRT
ScenarioZrinko Ogresta
UlogeKatarina Bistrović-Darvaš
Filip Šovagović
Josip Kučan
Mustafa Nadarević
Ivo Gregurević
Božidarka Frajt
Božidar Orešković
MuzikaJasenko Houra
FotografijaDavorin Gecl
MontažaJosip Podvorac
Datum(i) premijere
1995 (1995)
Trajanje92 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski
Isprani na Internet Movie Database

Isprani je hrvatska drama iz 1995. godine.[1] To je drugi dugometražni film kojeg je režirao Zrinko Ogresta. Radnja, temeljena na motivima proze poljskog književnika Mareka Hlaska, se vrti oko mladog para (Katarina Bistrović-Darvaš, Josip Kučan) koji ima problema naći mjesto gdje bi mogli biti nasamo kako bi bili intimni.

Film je osvojio 6 nagrada na Festivalu igranog filma u Puli: za najbolji film, režiju, glavnu glumicu (Bistrović-Darvaš), glavnog glumca (Šovagović), sporednog glumca (Nadarević) i montažu.[2]

Radnja[uredi | uredi kod]

Jagoda je mlada studentica u svojim 20-ima koja živi u malom, skućenom stanu u Zagrebu zajedno sa svojom siromašnom obitelji; bolesnom i mrzovoljnom majkom i depresivnim ocem. Osjeća se skučenom i čezne za par trenutaka mira i privatnosti za sebe. Frustracija se samo povećava činjenicom što ima dečka, Zlatka - no nema mjesta gdje bi mogla spavati s njim.

Istodobno, njen brat Tukša se opija i životari po kafićima čekajući danima da se njegova ljubavnica, inače udana žena, odluči želi li ostati s njim ili sa suprugom. Jagoda i Zlatko pokušavaju naći mjesto za malo intimnosti, pa tako otiđu u vojnu bazu, otrcani stan pa i u šumu, no uvijek ih netko prekine. Kada on napokon pronalazi stan, ona prekida vezu s njim i natjera brata da prestane uzaludno čekati u kafići.

Glume[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Kritike filma su bile uglavnom pohvalne. Damir Radić je zapisao:

"U svom drugom filmu Isprani (Zrinko Ogresta) krenuo je, pak, tragom nekadašnjeg crnog vala u mekšoj varijanti, a ta solidna socijalnokritička priča o seksualno i socijalno frustriranom mladom paru bila je dostatno opora da izazove ljutnju samog Franje Tuđmana zbog depresivnog prikaza hrvatskog aktualiteta, osobito branitelja. No stvarni problem Ispranih bila je očita neautentičnost dijelova nižestaleškog miljea kojim se autor pozabavio (npr. radnici u filmu govorili su književnim standardom), te završnica opterećena teškim simbolizmom."[3]

Daniel Rafaelić je za Filmski leksikon zapisao:

"Tematski i stilski kompatibilan s dramaturškim te društvenokritičkim tendencijama u istočnoeuropskom filmu 1980-ih i 1990-ih, film dotiče brojne društvene probleme iz razdoblja svojeg nastanka – naglu pauperizaciju, problem PTSP-a, alkoholizam, ovisnost o automatima za igru. Prikaz tih problema nema, međutim, veće analitičnosti kao ni izravnog zahvaćanja dubinskih poremećaja hrvatskog društva, a često pretjerano dotjerani i duži dijalozi priječe uvjerljivost socijalne dimenzije te sporadično ometaju, inače solidan, ritam. Vizualno kultivirano ostvarenje, vrlo solidne režije, unatoč scenarističkim površnostima i pojedinim prenaglim dramaturškim rješenjima, spada među uspjelije filmove nastale nakon osamostaljenja Hrvatske."[4]

Arsen Oremović je filmu dao tri od četiri 'kritičarska prsta':

"Ali, svojevrsna originalnost i svježina najmanje su razlozi zbog kojih Isprane treba izdvojiti od ostatka produkcije posljednih godina jer Ogresta ne samo da zna, za razliku od većine ostalih hrvatskih filmova, suvislo ispričati priču, nego je kadar i ugraditi joj ono "nešto" što dobar film čini dobrim. Osim nekoliko dijaloga koji jače zagrebu uho (malo zbog glume, malo zbog neprimjerenosti vokabulara određenim likovima), prenapučene kadrove koji realizam gotovo da pretvaraju u stilizaciju ili jednu-dvije amaterski realizirane scene, sve je na strani filma."[5]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006.”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-05. Pristupljeno 2013-09-12. 
  2. 42. PULSKI FILMSKI FESTIVAL - 1995.
  3. Damir Radić; Ogresta prvi domaći sineast Arhivirano 2010-04-30 na Wayback Machine-u, Nacional, 10-11-2008. Preuzeto 27-04-2010.
  4. D. Rafaelić; Isprani Arhivirano 2016-03-05 na Wayback Machine-u Filmski leksikon, 2003.
  5. Ilinčić, Oremović & Heidl 1996, str. 81

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Ilinčić, Dražen; Oremović, Arsen; Heidl, Janko (1996). Kino i video vodič '96. Zagreb: Večernji list. ISBN 9789539666109. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]